Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý večer, pane Jelínku,
domívala jsem se, že lidé trpící dnou se mají zaměřit na potraviny s nízkým obsahem purinů a neměli by jíst luštěniny. Docela náhodou jsem na Internetu narazila na jídelníček, který na večeři nabízel fazole. To jsem nečekala.
Jaký je Váš názor na fazole v souvislosti s puriny?

Na stav dny má vliv celá řada faktorů, obsah purinů ve stravě je jen jedním z nich. Má sice svůj význam jejich množství ve stravě korigovat, ukazuje se ale, že koncepce jídelníčku postavená jen na sledování jednoho čísla situaci nijak zásadně neřeší. Obecně se prezentuje seznam potravin bohatých na puriny, kterým je vhodné se při léčbě dny vyhýbat. Neznamená to ale, že tyto potraviny jsou úplně zapovězené, tzn. např. menší množství luštěnin se v jídelníčku může objevit, aniž by tím metabolismu trpěl. Navíc je třeba se vždy dívat na celou koncepci, jeden recept ještě nemusí znamenat problém.

Témata:  Hubnutí   Puriny 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi