Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den,
váš názor na konzumaci máku jako zdroji vápníku při intoleranci mléčné bílkoviny... ve zdrojích jsem četla, že jeho využitelnost je cca jen 10% takže i když obsah vápníku v máku je vysoký jeho využitelnost je nízká... Rovněž vás prosím o názor na fortifikované rostlinné nápoje vápníkem pocházející z mořských řas
Mák je sice jedním z nejbohatších zdrojů vápníku vůbec, ale jeho využitelnost výrazně snižují přítomné alkaloidy (opiáty). Jejich podíl se snižuje s rostoucím stupněm zralosti máku, takže často citovaných 10 % je relativní hodnota. Navíc tepelná úprava výrazně snižuje množství těchto alkaloidů, takže např. v průmyslově zpracovávaných potravinách s obsahem máku počítejte s mnohem vyšší hodnotou.
Mořské řas jsou koncentrovaným zdrojem širokého spektra minerálů (nejen vápníku), v potravinářství se používají stále častěji. S ohledem na jejich nutriční výhody a možnosti použití je možné je označit za "superpotravinu", do budoucna se s nimi budeme ve stravě setkávat stále častěji. Jedinou potenciální "vadou na kráse" je riziko kontaminace těžkými kovy či deriváty ropného průmyslu, protože podstatná část světové produkce se pěstuje na farmách, které jsou součástí otevřených moří, a zdaleka ne každá šarže výroby je kontrolována, jak se snaží prezentovat legislativa.
Biologická využitelnost minerálů z mořských řas je velmi dobrá, řasy obsahují minimální podíl antinutričních látek (primárně vlákninu), s ohledem na jejich atraktivitu ale nepřiměřeně navyšují cenu výrobku.
Témata: Hubnutí Vápník Mořské řasy
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.