Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
uvádíte, že pro deti je vhodné zajistit kvalitní suroviny, vyhýbat se sladkostem a zajistit dostatek vlákniny, která je hlavně v ovoci zelenině a celozrnných výrobcích. V předchozích článcích jste ale upozorňoval na celozrnné výrobky u malých dětí, kterým by takovéto výrobky mohly poškodit trávicí trakt. Hlavně se šrotem. Jak je to tedy s těmito potravinami, řekněme u dvouletých až tříletých děti? Mohou napriklad celozrnou hladkou mouku, ovesne vlocky, či jakékoliv jiné vločky, rýži Natural, hnědou, černou, celozrnné testoviny....?
Mohl by jste to trochu upřesnit, děkuji.

V této situaci je třeba správně vnímat význam jednotlivých nutričních pravidel (požadavků). Dostatek vlákniny obnáší takové množství, které se obecně pro jednotlivé věkové kategorie dětí doporučují (tzn. věk + 5) - tuto hodnotu vnímejte jako základní. Současně se malým dětem doporučuje upravit poměry mezi rozpustnou a nerozpustnou vlákninou ve stravě, a to na 2-3:1. Od toho se odvíjí i volba potravin - z důvodu snahy o snížení podílu nerozpustných frakcí se doporučuje snižovat objem celozrnných výrobků, v opačném případě bude problém požadovaný poměr (na teoretické úrovni) zajistit. U nerozpustné vlákniny se současně ještě prezentuje nevhodnost konzumace obilného šrotu z důvodu ostrých hran vlákniny, což je z výše vedeného prakticky to nejdůležitější doporučení.
Převedeno do praxe - u malých dětí se zcela určitě vyhýbejte výrobkům ze šrotu, jsou skutečně rizikové. V případě snahy o dodržení ostatních požadavků není nezbytně nutné jejich slepé následování, uváděné hodnoty a poměry vnímejte jen jako čísla, která by vásm měla ukázat správný směr. Není tedy např. problém použít celá obilná zrna či vločky, jen dbejte na to, aby byla důkladně tepelně upravená kvůli ovlivnění struktury nerozpustné vlákniny.

Témata:  Hubnutí   Vláknina 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi