Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
ráda bych se zeptala ohledně pečení a vajec. Je to pro mě nová informace a celkem mě to zaskočilo :-). To znamená vadí i pečení v rámci nějakého koláče i kdyby to bylo do 150C ? Při pečení vejce nahrazujete? A případně čím?
Děkuji moc

U tepelné přípravy vajec řešte 2 zásadní podmínky:
1. Tepelná úprava by vždy měla proběhnout z důvodu eliminace potenciální mikrobiální nákazy.
2. Součástí žloutku je i cholesterol, který při vyšších teplotách případně při delší tepelné úprave oxiduje a stává se tak zdravotně rizikovým. Ve vztahu k tomuto faktu je prostě výhodnější, když žloutek na talíři bude v tuhotekuté formě, tzv. na hniličku (tzn. projde tepelnou úpravou v rozsahu, který zlikviduje mikrobiální aktivitu a současně nedojde k zásadním změnám struktury cholesterolu).
Pokud používáte žloutek i při pečení, nemáte šanci se oxidaci cholesterolu vyhnout. V dané situaci pak musíte řešit dilema, zda jej použít nebo najít alternativu z rostlinné říše. Možností je celá řada, vždy záleží na typu receptu - banán, agar, jablečné pyré, strouhaný brambor, puding...

Témata:  Vejce   Oxidace 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi