Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
rád bych se zeptal, zda je problematické užívání karnitinu na lačný žaludek (např. desítky minut před ranním aero během) - na jednom balení jsem četl, že to výrobce nedoporučuje.
Dále by mne zajímalo, jakém časovém odstupu před aerobním sportem je vhodné doplněk užít.

Problematické je to jen v situacích, kdy užívaný doplněk obsahuje aditiva, na která je jedinec citlivější. Jedná se tak o silně individuální faktor, který je možné kontrolovat volbou kvalitnějšího výrobku. Obecně platí, že je-li karnitin v tekuté formě, vstřebává se rychleji, je proto vhodné jej užít krátce před sportovním výkonem (5-20 minut), což v podstatě vylučuje konzumaci pevné složky stravy. Určitým kompromisem může bý kombinace doplňku s tekutou výživou (= hypertonickým nápojem).
Pracujete-li s tabletami nebo kapslemi, je proces vstřebávání aktivní látky podstatně pomalejší, užití takového výrobku se proto posouvá déle před výkonem (40-60 minut). Tady naopak platí, že pevnou formu suplementu je výhodnější pozřít s jídlem, protože strava vyprovokuje produkci trávicích a zažívacích enzymů, dojde tak k efektivnějšímu zpracování obsahu celého doplňku.

Témata:  Hubnutí   Karnitin 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi