Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
rád bych se zeptal, od zhruba jaké délky aerobní činnosti (chápu, ze každý jsme originál) bývá smysluplné doplňovat živiny během sportu a jak tyto „snacky“ pojmout. Jako příklad mne napadá 42km běh a na druhé straně ultravytrvalostní cyklistický závod (3 dny v kuse na kole s odpočinkem/spánkem cca 1-2h denně).

Obecně platí, že pro situace zátěže do 2,5-3 hodin není nezbytně nutné cokoli doplňovat kromě čistých tekutin. Často to může být i kontraproduktivní, na stranu druhou v situacích zvýšeného pocení by součástí tekutin měly být potřebné minerální látky, které jsou běžnou součástí iontových nápojů.
Pokud se jedná o extrémy typu ultravytrvalostních závodů, tak tady je situace složitější, protože praxe ukazuje, že z důvodu extrémní fyzické i psychické zátěže sportovci reagují individuálně, přestávají tak platit obecně prezentovaná pravidla. Jedná se o situace, které sportovci velmi neradi řeší, protože jediná smysluplná cesta k optimalizaci systému stravování vede skrze postupně sbírané VLASTNÍ zkušenosti, což je vždy běh na dlouhou trať. Na této úrovni se zaměřujte na to nejdůležitější:

1. Nastavení pravidelnosti a časového odstupu mezi jednotlivými chody.
Toto je samo o sobě výzva, protože jedna věc je mít plán, druhá pak to, co řekne tělo - pokud v daný okamžik nebude mít chuť na jídlo, většinou do něj nic nedostanete, v opačném případně se umí trávicí trakt odměnit silnými protesty, které výrazně zkomplikují následný výkon. Nějaký plán by ale být měl, protože pokud vše necháte jen na vlastních pocitech, stává se, že sportovec vydrží bez jídla dlouhé hodiny, při první přestávce neudrží žravost způsobenou akumulací stresu a deficitu živin pod kontrolou a systematický přístup ke stravě se zvrhne do obtížně řešitelné situace.

2. Nastavení poměru makroživin.
Základem jsou vždy bílkoviny, kterých ale i přes extrémní zátěž není potřeba větší množství. Klíčové je rozvrhnout poměry sacharidů a tuků jako zdrojů energie. Na tomto poli se u vytrvalců v posledních letech dostávají do popředí zájmu především low carb systémy, z vlastních zkušeností ale musím říct, že vysokosacharidová koncepce funguje, a navíc dobře (pokud ji správně nastavíte, tzn. zajistíte dostatek vlákniny a polysacharidů).

3. Zajištění dostatku antioxidantů a vybraných adaptogenů.

Témata:  Hubnutí 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi