Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den.
Rád bych se zeptal, jaká specifika metabolismu či složení stravy odpovídají různým druhům sedmitypové klasifikace konzistence stolice. Neboli co mi o kvalitě trávicích pochodů poví informace o tvrdých oddělených bobcích, různých variantách jitrnic, apod.
Děkuji.

Jak už zaznělo v lekci, jedná se spíše vizuální pomůcku než dignostický nástroj. Z této pozice je dobré přistupovat k hodnocení s určitou rezervou, vždy se bude jednat jen o rámcový odhad vztahu konzistence vs. strava vs. kvalita trávicích pochodů. Nejvíce vypovídající hodnotu má tuhost, která (ve vztahu k dalším ukazatelům - barva, zápach...) poukazuje na:

1. Podíl vlákniny ve stravě.
Příliš nízký vede k extrémům typu průjmovité stolice nebo naopak příliš vysoké tuhosti. Příliš mnoho vlákniny zrychluje peristaltiku, stolice tak může být řidší, případně nedrží tvar a vizuálně vykazuje vyšší zastoupení nestrávených zbytků.

2. Zastoupení tuků ve stravě.
Příliš mnoho tuků zatěžuje činnost jater a žlučníku, stolice bude mít vždy řidší tvar.

3. Množství bílkovin ve stravě.
Přebytek bílkovin má tendenci (při současném nedostatku vlákniny) vést stolici k řidší konzistenci, současně je stav doprovázen typickým zápachem.

4. Aktivitu střevní mikrobioty.
Vzhledem k tomu, že má zásadní vliv na formování stolice v tlustém střevě z důvodu svojí fermentační aktivity, může současně poukazovat na přebytek nebo nedostatek některých živin (cukry, bílkoviny, tuky, vláknina) a kvalitu konzumovaných potravin (střevní mikroorganismy poměrně citlivě reagují na mikrobiologickou i chemickou kontaminaci jídla - reakce bývají většinou rychlé v podobě řidší stolice).

Tento přístup ke sledování daného ukazatele společně s dalšími tak podá zajímavou informaci o tom, co (zřejmě) probíhalo v době mezi příjmem a vylučováním, na základě toho je možné usuzovat na kvalitu stravy a případné změny v jídelníčku.

Témata:  Hubnutí   Metabolismus 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi