Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
rád bych požádal o bližší informace o trávicím enzymu v ústech /ptyalin /, jak to s ním je ?
Děkuji.

Amyláza je enzym, který zajišťuje štěpení sacharidů na jednodušší cukry. Existují tři typy amylázy - alfa, beta a gama, kde alfa amyláza, která je produkována slinnými žlázami, se nazývá ptyalin. Ten má na starosti zahájení štěpení polysacharidů, a protože optimální pH, při kterém působí, je 7,1, přestává následně (při změně pH) fungovat v žaludku.
Amylázu produkuje také pankreas (slinivka břišní), tato pankreatická amyláza se podílí na dalším štěpení cukrů.
Zjednodušeně řečeno vnímejte pojem ptyalin jako synonymum k názvu amyláza.

Témata:  Trávicí enzym   Ptyalin 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi