Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
rád bych požádal o bližší informace o trávicím enzymu v ústech /ptyalin /, jak to s ním je ?
Děkuji.

Amyláza je enzym, který zajišťuje štěpení sacharidů na jednodušší cukry. Existují tři typy amylázy - alfa, beta a gama, kde alfa amyláza, která je produkována slinnými žlázami, se nazývá ptyalin. Ten má na starosti zahájení štěpení polysacharidů, a protože optimální pH, při kterém působí, je 7,1, přestává následně (při změně pH) fungovat v žaludku.
Amylázu produkuje také pankreas (slinivka břišní), tato pankreatická amyláza se podílí na dalším štěpení cukrů.
Zjednodušeně řečeno vnímejte pojem ptyalin jako synonymum k názvu amyláza.

Témata:  Trávicí enzym   Ptyalin 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi