Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
prosím vás, teď se právě v mém okolí setkávám s tím, že vajíčka (domácí) lidé doma skladují při pokojové teplotě. Já jsem si toho v jiných zemích nikdy nevšímala, ale lidé mi říkají, že jsme jedny z mála zemí, co skladujeme vajíčka v chladu. Jak to tedy je?

Toto je jednoduché - skladováním potravin v teple se zkracuje jejich životnost, proto se moderní potravinářství snaží u každé kategorie potravin definovat optimální podmínky, které zajistí co nejdelší čerstvost. Platí to i pro vejce, kde se jako ideální skladovací teplota uvádí v rozmezí od 2 do 8°C, případně místo, kde teplota nekolísá a nepřekročí 18 °C.
Dodnes se setkáváme s tradicemi, které přetrvávají z dob, kdy neexistovaly moderní technologie chlazení - na tom není nic špatného a u vajec to ani nevnímejme jako informační rozpor. Obecně platí, že vejce nemají ráda kolísání teplot, jejich skladování do výše uváděných 18 °C je v podstatě také v pořádku.

Témata:  Vejce 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi