Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
prosím o objasnění pojmu rezistentní škrob – narazila jsem na něj v článku o vláknině. Jaká je jeho role a jaký je jeho vztah k vláknině?
Děkuji

Rezistentní škroby jsou takové, které odolávají procesu trávení. Chovají se v podstatě podobně, jako rozpustná vláknina - podléhají procesu fermentace ze strany aktivity střevního mikrobiomu v tlustém střevě. Výsledkem tohoto procesu je tvorba tzv. mastných kyselin s krátkým řetězcem, které jsou důležitým zdrojem energie pro buňky tvořící výstelku tlustého střeva. Mimo jiné mají rezistentní škroby i jiné (zdraví prospěšné) účinky, mezi nejdůležitější patří schopnost podporovat zvyšování citlivosti buněk na inzulín (velmi důležité pro diabetiky).
Existuje několik druhů rezistentních škrobů, nachází se v obilovinách, luštěninách, semench, hlízách (brambory, batáty) či ovoci (nezralé banány - procesem zrání se tyto rezistentní škroby mění na stravitelné).

Témata:  Rezistentní škrob   Vláknina 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi