Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den,
proč jsou prosím nasycené mastné kyseliny tak kritizovány - jaké jsou jejich reálná zdravotní rizika? Nyní probíhá nějaká debata ohledně zákazu používání kokosového oleje ve školních jídelnách (spolu s palmovým tukem). Nezdá se mi z charakteristik, že je kokosový olej natolik špatný, aby byl démonizován.
Osobně v kuchyni používám převážně sádlo, kokosový olej a ghí/máslo + panenský olivový olej a měla jsem za to, že to je pro zdraví ten lepší výběr tuků než rostlinné oleje.
Moc děkuji.
Nasycené tuky jsou kritizovány oprávněně v situaci, kdy je jejich množství ve stravě příliš vysoké, resp. jejich podíl vůči nenasyceným MK je vyšší (optimum se považuje za 1:2). Pokud je jejich konzumace nadlimitní, vykazují např. prozánětlivé účinky a výrazně se spolupodílí na vzniku a rozvoji srdečně-cévních onemocnění.
Kokosový ani palmový tuk nejsou v principu špatné, jen je třeba umět s nimi správně pracovat. Kokosový obsahuje dominantně nasycené MK, je proto rozumné s ním pracovat uváženě ve smyslu sledování poměrů nasycených a nenasycených tuků na celodenním talíři. Palmový tuk zase nese stigma v podobě ekologické zátěže, proto jsou výrobci potravin tlačení k jeho nahrazování za jinou alternativu.
Témata: Tuky
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.