Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
proč jsou prosím nasycené mastné kyseliny tak kritizovány - jaké jsou jejich reálná zdravotní rizika? Nyní probíhá nějaká debata ohledně zákazu používání kokosového oleje ve školních jídelnách (spolu s palmovým tukem). Nezdá se mi z charakteristik, že je kokosový olej natolik špatný, aby byl démonizován.
Osobně v kuchyni používám převážně sádlo, kokosový olej a ghí/máslo + panenský olivový olej a měla jsem za to, že to je pro zdraví ten lepší výběr tuků než rostlinné oleje.
Moc děkuji.

Nasycené tuky jsou kritizovány oprávněně v situaci, kdy je jejich množství ve stravě příliš vysoké, resp. jejich podíl vůči nenasyceným MK je vyšší (optimum se považuje za 1:2). Pokud je jejich konzumace nadlimitní, vykazují např. prozánětlivé účinky a výrazně se spolupodílí na vzniku a rozvoji srdečně-cévních onemocnění.
Kokosový ani palmový tuk nejsou v principu špatné, jen je třeba umět s nimi správně pracovat. Kokosový obsahuje dominantně nasycené MK, je proto rozumné s ním pracovat uváženě ve smyslu sledování poměrů nasycených a nenasycených tuků na celodenním talíři. Palmový tuk zase nese stigma v podobě ekologické zátěže, proto jsou výrobci potravin tlačení k jeho nahrazování za jinou alternativu.

Témata:  Tuky 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi