Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
mám podezření, že mé zažívací potíže by mohly mít souvislost s množstvím vlákniny ve stravě. Inklinuji k vegetariánské/veganské stravě. Při tvorbě jídelníčků v aplikaci a sledování množství vlákniny jsem zjistila, že splním limit i s docela (pro mě) malým množstvím zeleniny, do toho převaha celozrnných obilovin a už je toho moc. Je řešení zařazovat tepelně upravenou zeleninu, loupané obiloviny, bílou mouku, pro odlehčení zažívání? (tam zase narážím na vysoký GI a nálož)... Jak se dá tento problém řešit u veganů?
Děkuji

Jakmile ve stravě snížíte podíl živočišných potravin, automaticky vzroste objem rostlinných zástupců. Pokud jsou v takové situaci navíc základem stravy průmyslově nezprocesované suroviny, které obsahují podstatně větší podíl vlákniny, je přirozené, že vzroste i množství vlákniny v jídelníčku. Trávicí trakt bude vždy na nadbytek vlákniny reagovat po svém, tomu není možné se vyhnout. Je potřeba tak stravu upravovat způsobem, kdy budete mj. sledovat i obsah vlákniny v celodenním režimu, a pokud reakce trávicího traktu naznačí, že jste překročili hranici, je rozumné příjem vlákniny snižovat, a současně její zdroje z důvodu snížení zátěže na trávení důkladně tepelně upravovat. Náročnost tohoto procesu směrem k veganství roste, tzn. o to pečlivěji budete muset vybírat potraviny, které budou tvořit jádro vašeho jídelníčku.

Témata:  Vláknina   Zelenina 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi