Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobry den.
Píšete, že doporučená denní dávka je 500 mg sodíku, u sportovců to může být až 2000 mg. Jak mám správně nastavit tuto hodnotu klientovi? Jak můžu zjistit, kolik sodíku člověk ztratil sportováním?
Děkuji.

Přesnou hodnotu nenastavíte nikdy, není to realizovatelné a v podstatě ani cílem při tvorbě jídelníčku. Principem (nejen v tomto směru) je snažit se, aby obsah živin, které chcete ve stravě sledovat, kráčel směrem k hodnotám, které jsou obecně (populačně) prezentovány, a současně zhruba odpovídal potřebám individuality, pro kterou jídelníček sestavujete.
V případě obsahu sodíku je potřeba naučit se vyvažovat jeho množství ve stravě s úrovní fyzické aktivity a současně stupněm pocení, kde v součtu obou faktorů dochází k jeho největším ztrátám z organismu. Proto je rozdíl mezi oběma hodnotami tak markantní, v praxi ale může být ještě mnohem větší. Nikdy přesně nezjistíte, kolik ztratíte sodíku při pohybové aktivitě. V rámci výzkumů se provádí analýzy potu a sledují se obsahy jednotlivých minerálů, z nich se následně odvozují běžně prezentovaná populační doporučení, je potřeba je ale považovat skutečně za obecná. Pokud je příjem sodíku příliš nízký, zjistíte to v praxi po několika dnech takového deficitu na zvýšené únavě - sportovci jsou pocitově schopni tento stav definovat lépe, protože svoje tělo vnímají mnohem citlivěji, než nesportující populace.

Témata:  Hubnutí   Sodík 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi