Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den, pane magistře, zajímalo by mne, jak ovlivňují střevní makrobiotu alkoholové cukry, např. xylitol. Prospívají ji, nebo naopak škodí? Nebo jsou neutrální? Předem děkuji za odpověď.

Ptáte se na typickou situaci, kdy je třeba rozlišovat, zda se jedná o zdravého jedince či nikoli.
Obecně platí, že polyoly jsou fermentovány střevní mikrobiotou. Tato informace nám říká, že u zdravého jedince je toto v pořádku, protože se zvyšuje aktivita mikrobiomu se všemi jejími důsledky.
Naopak nejčastěji prezentovaným příkladem, kdy se doporučuje alkoholové cukry z jídelníčku vyřadit, je syndrom dráždivého tračníku, který je spojován s tzv. FODMAP dietou. V takovém případě střevní dysbioza způsobí zvýšenou plynatost a nadýmání jako důsledek neschopnosti kvalitně zpracovat některé formy sacharidů, což vede k celé řadě velmi nepříjemných projevů (bolesti, křeče...).

Témata:  Střevní mikrobiom   Xylitol 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi