Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den, pane magistře.
V eliminační fázi diety FODMAP je omezený výběr potravin a navíc může postižený jedinec na určité množství reagovat negativně. Jak postupovat při této dietě, když jedinci vadí větší množství potravy, začnete se dostávat do záporných hodnot energetického příjmu a hubne svalovou hmotu?
Děkuji za odpověď.

Vzhledem k tomu, že se jedná o léčebnou výživu, kde hlavním cílem je regenerace poškozené části trávicího traktu, a současně v některých situacích zdravotní stav jedince neumožňuje zajistit nutriční plnohodnotnost, musíte počítat s tím, že prostě nesplníte ve stravě všechny podmínky.
U eliminačních diet je velmi časté, že se dostanete do energetického mínusu. Tato situace se řeší buď snahou navyšovat podíl energetických substrátů (sacharidy, tuky), nebo naopak z důvodu zdravotních komplikací ji neřešíte vůbec. Pokud příjem energie neklesne pod BMR, není důvod se po toto časově omezené (testovací) období zbytečně stresovat - jen je třeba se smířit s tím, že průvodním projevem této diety bude i redukce hmotnosti.

Témata:  Hubnutí   FODMAP 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi