Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den pane Jelínku.
Ve Fázi 4 GAPS se doporučuje pečený chléb z ořechů (mandle, vlašáky) a semínek (lněná, chia, dýňová) - rozemletá semena a ořechy smíchat s vajíčkem, nastrouhanou cuketou nebo dýní, tukem (ghí, máslo, kokosový tuk, sádlo) a solí. V jiné lekci jsem se zase dočetl, že právě semena (lněná a chia) obsahující omega-3, které jsou termolabilní se nehodí přidávat do pečiva, jelikož se při vysokých teplotách mastné kyseliny ničí, vznikají až transmastné kyseliny. Myslím, že jste tenkrát uváděl, že takovéto pečivo je jenom zbytečně drahé :). Mohl byste mi tuto záležitost více objasnit, pokud tedy jsou mé informace správné a dobře jsem si je zapamatoval? Nebude takovýto chleba obsahovat hodně omega-6 mastných kyselin díky ořechům?
Děkuji.

Omega-3 tuky jsou skutečně termolabilní, není proto výhodné s nimi výrazněji tepelně manipulovat. U výroby pečiva je otázkou, jaké teploty použijeme a jak dlouhou dobu. Běžně se vyrábí pečivo i při nižších teplotách (v páře), takže v reálu je možné dosáhnout požadované kvality. Faktem je, že autoři tohoto léčebného postupu s těmito "detaily" buď nepočítali, nebo je přehlíželi případně je považovali ve vztahu k zacílení diety za méně podstatné. Malou náplastí snad může být to, že takové pečivo je v celkové koncepci jídelníčku prezentováno jako doplněk, takže jeho objem nebude nijak závratný.
Celkové množství omega-6 tuků může být vyšší, to je ale relativní, protože důležitější je jejich poměr s omega-3, kde tyto recepty současně zastupují vysoká množství omega-3.

Témata:  Hubnutí   Ořechy 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi