Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den, pane Jelínku,
má smysl užívat melatonin, když ženě zjistí, že má rakovinu prsu? A bude následovat léčba? Mohl by melatonin nějak ovlivnit případnou léčbu?
Děkuji

To je "dobrá" otázka. Obecně se prezentuje, že s melatoninem - jako každou jinou hormonální látkou - by se mělo nakládat opatrně. U tohoto hormonu nejsou prokázány prakticky žádné vedlejší účinky, navíc se vedle schopnosti harmonizovat spánkové biorytmy (což zásadním způsobem přispívá k regeneraci) prezentuje jako silný antioxidant. Z této pozice se tak jeho užívání jeví jako bezpečné.
Jelikož se ale jedná o hormon, který zasahuje do procesů v těle, může se ovlivňovat s dalšími léky, takže je potřeba určité opatrnosti. Ideální je konzultovat suplementaci s ošetřujicím onkologem, kde si ale nejsem jistý, zda řekne cokoli konkrétního. Oborná literatura uvádí u melatoninu onkostatické účinky, což je bezpochyby skvělá informace, není ale k dispozici dostatek studií pro situace, na kterou se ptáte.
Faktem je, že onkoléčba vykazuje celou řadu vedlejších nežádoucích účinků, mezi které patří i poruchy spánku, v tomto směru bych viděl užívání melatoninu jako přínosné.

Témata:  Hubnutí   Rakovina 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi