Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den, pane Jelínku.
Je možné, že žitný kváskový chleba budou tolerovat i celialici a lidé s alergii na lepek? Že tedy dojde fermentací k rozložení lepku?
Děkuji za odpověď.

Při fermentaci těsta z lepkové mouky dochází pouze k částečné hydrolýze struktury lepku. Tento proces není dostačující k tomu, aby se proteiny rozložily úplně (jako je tomu např. u miso pasty), jedinci s nesnášenlivostí či alergií na lepek se tak musí vyhýbat i kváskovému pečivu vyráběnému z lepkových obilovin.

Témata:  Celiakie   Fermentace 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi