Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den, pane Jelínku.
Je možné, že žitný kváskový chleba budou tolerovat i celialici a lidé s alergii na lepek? Že tedy dojde fermentací k rozložení lepku?
Děkuji za odpověď.

Při fermentaci těsta z lepkové mouky dochází pouze k částečné hydrolýze struktury lepku. Tento proces není dostačující k tomu, aby se proteiny rozložily úplně (jako je tomu např. u miso pasty), jedinci s nesnášenlivostí či alergií na lepek se tak musí vyhýbat i kváskovému pečivu vyráběnému z lepkových obilovin.

Témata:  Celiakie   Fermentace 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi