Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den pane Jelínku,
v dobré víře o své zdraví jsem si zakoupila goji potravinu jako silný antioxidant a následně se dočetla, že jako konzervant byl použit oxid siřičitý E220, který je pro naše zdraví de facto velmi škodlivý, až jedovatý, v USA dokonce zakázaný. Stojím teď před dilematem, zda - li mám goji vyhodit nebo dál užívat.
Když jsem zkoumala další potraviny v obchodě, zjistila sem, že E220 je poměrně častým konzervantem potravin. Vím,že je to složitá otázka na odpovědˇ, jen by mě zajímalo, zda - li takto ,,zakonzervované " goji má vůbec smysl jíst a zda- li dál obsahuje antioxidanty apod.
Mockrát děkuji
Oxid siřičitý je běžně používaný konzervant, funguje současně i jako antioxidant. Takto konzervované goji s největší pravděpodobností bude obsahovat vysoký podíl antioxidantů, především vitamínu C, který je působením E220 chráněn před oxidací. Pokud sníte jedno balení produktu, nic dramatického se vám nestane. Situaci vnímejte především jako cennou zkušenost do budoucna ve smyslu snahy důkladně číst etikety na potravinách, kde cílem je nejen vlastní edukace, ale samozřejmě i výběr kvalitního výrobku.
Témata: Konzervant Goji Oxid siřičitý
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.