Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den.
Občas jsou zmiňovány i ostatní části rostlin (zeleniny) jako zdroj živin (Vitamínů, vlákniny, apod.), např. nať z mrkve, listy z květáku, listy červené řepy... Velmi by mne zajímalo, u kterých plodin je konzumace těchto částí zajímavým a smysluplným doplněním spektra potravin v jídelníčku a kdy se naopak jedná, kupříkladu na základě vysokého obsahu antinutričních látek či nestravitelnosti, o nevhodnou volbu.
Děkuji.

Pokud budeme řešit jen běžně konzumovanou zeleninu, tak pro zdravého jedince by měly být "bezpečné" (= bezproblémové) v podstatě všechny druhy. Obecně platí, že každá bylina obsahuje jiné spektrum a poměry látek, podíl antinutričně působících je dán nejen druhem, ale i podmínkami prostředí (v každé rostlině tedy kolísá). Jejich vliv na metabolismus je pak otázkou celkového jejich příjmu a individuality jedince ve smyslu fungování jeho metabolismu - např. konzumace brukvovité zeleniny zyvšuje přísun strumigenů, což není nebezpečné pro zdravé jedince (= netrpící dysfunkcí štítnice, případně nemající genetické dispozice k těmto problémům). Paušalizace tak není úplně nejšťastnější, protože vede ke zbytečnému snižování pestrosti stravy. Jsem toho názoru, že v situaci, kdy je jedinec zdravý a jeho strava je řízena pravidlem pestrosti, je zbytečné se vyhýbat potravinám, u kterých se obecně prezentují nevýhody spojené se zastoupením antinutričních látek (antinutriční faktory jsou v určitém rozsahu rizikové, ale jen ve specifických podmínkách a v určitých množstvích). Listy a natě tak řešte jako přirozenou a současně v jejich použitém objemu jako doplňkovou součást jídelníčku.

Témata:  Hubnutí 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi