Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
nějak se nemohu úplně smířit s jednostranností vyzdvižení účinků GFSE bez upozornění na druhou stranu mince užívání těchto přípravků, kdy účinek GFSE je dle studií z obsažené chemie nikoliv ze samotných jader grepu. Dostala se k Vám někdy tato informace viz článek (velmi dobře ozdrojovaný)? Co si o tom myslíte? https://bolavebrisko.cz/extrakt-z-grepovych-jader/
Děkuji

Tato problematika je trochu složitější a zdaleka ne tak černobílá, jak se prezentuje v citovaném článku. Obecně jde o to, že u nebio produktů je riziko obsahu nežádoucích látek podstatně vyšší, s tím by měl spotřebitel při výběru potravin i doplňků stravy vždy počítat (a legislativa je nastavena tak, že kontroluje obsah jen některých rizikových látek, tzn. fakt, že potravina se běžně prodává, ještě nezaručuje, že je ve všech směrech bezpečná). Tyto trendy v západní civilizaci naštěstí sílí, v ČR ale bohužel ne tak znatelně, jako v některých sousedních zemích. K tomu připočtěte fakt, že se sice bavíme obecně o škodlivých látkách, přítomnosti mnoha z nich se ale nevyhneme ani u Bio produkce, navíc vždy záleží i na konkrétní látce, kterou sledujeme (protože o její existenci včetně nežádoucích účincích víme) - např. před několika málo lety se vůbec neřešil podíl mikroplastů v přírodě, dnes jsou téměř všudepřítomné a s poměrně neznámým dopadem na zdraví.
Dále u potravin platí, že pokud se ve výzkumech zaměříte jedním směrem, vždy nakupíte větší množství informací a v jejich světle se tak bude zdát, že odkrýváte pravdu, jejíž podstata je ale silně relativní. Typickým příkladem může být vitamín C, který je jednou z nejprozkoumanějších látek vůbec - pokud se zaměříte na jeho studium, zjistíte, že studie je možné rozdělit na 2 skupiny, kde výsledky jedné popírají tu druhou (stejné je to u kávy a řady dalších potravin či látek). To je dáno tím, že se jedná o vědecké studie, a věda je ve svém principu postavena na procesu zpochybňování, což vnímá a prezentuje jako hnací motor vývoje (poznání).
Tvrzení, že GFSE produkty jsou rizikové na některé chemikálie, je samozřejmě nezpochybnitelným faktem, tento problém ale má naprostá většina nebio produktů. Taková informace by tak měla být impulsem k uvědomění si, že zdaleka ne všechno, co legislativa schvaluje do prodeje, je skutečně zdravé a bezpečné, což by správně mělo vyústit ne ve snahu odmítání, ale naopak hledání kvalitních produktů.
Tyto úvahy samozřejmě nemají za cíl zlehčovat závažnost nežádoucích účinků obsažených škodlivých látek, ale najít ten správný postoj vůči dané problematice. Opět příklad - kupujete-li si hořčici (či jiné potraviny), nemalá část výrobců používá pro jejich konzervaci sorbany a benzoany, kde tyto látky likvidují prakticky vše živé, což platí i pro střevní mikrobiotu (patogenní i probiotickou). Zvláštní v praxi je, že nad tímto se nikdo nepozastaví, přitom koncentrace obou látek má natolik výrazné antibiotické účinky, že takový výrobek v podstatě vykazuje "nekonečnou" mikrobiální stabilitu (čistotu).
Pokud se zaměříte na studie, které se věnovaly výzkumu antibiotických účinků bioflavonoidů v GFSE, zjistíte, že jednotlivé bioflavonoidy se tímto efektem nechlubí, jako komplex ale tyto vlastnosti vykazují. A navíc mají schopnost potlačovat aktivitu patogenních, ne probiotických kultur, což popírá tvrzení zde diskutovaných studií, které poukazují na to, že antibiotický vliv mají pouze chemikálie nacházející se v těchto výrobcích. Tento rozpor je ale ve vědě normální, proto se dílčí studie vždy berou s určitou rezervou a jako směrodatné se prezentují metaanalýzy, které mají mnohem větší vypovídající hodnotu. U nich je ale problém v tom, že vyžadují dostatečný počet provedených studií, které v praxi i přes poměrně rychlý vývoj nejsou vždy k dispozici.
Pokud chcete pracovat s doplňky stravy, musíte se smířit s tím, že se vystavujete riziku koupi produktu, který není úplně bezpečný, což platí pro všechny rostlinné i živočišné materiály. Bohužel neexistuje žádná jistota, že vyberete ten správný, pouze procentuální pravděpodobnost rozumné volby při dodržování všech známých a v praxi použitelných pravidel (volba bio produkce, sledování chování výrobce daného produktu ve vztahu k propagaci jeho účinků, sledování portálů zabývajících se analýzou složení potravin - www.bezpecnostpotravin.cz, www.nebezpecneleky.cz, www.potravinynapranyri.cz aj.).

Témata:  Hubnutí 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi