Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den.
Kolegyně po vypití turecké kávy pravidelně jí i zbylý lógr. Dále jsem se také setkala s konzumací celých kávových zrnek jako součást španělského drinku. Není to příliš velký šok pro organismus (např. kvůli vysoké koncentraci kofeinu nebo i z jiných důvodů)? Případně může mít konzumace lógru nějaký pozitivní účinek? Já ho totiž používám spíše na hnojení kytek :D.
Děkuji za odpověď.

Kávová sedlina je odpad, a jako s takovým by s ní mělo být i zacházeno. Její konzumaci považujte za zdravotně rizikovou, v pravidelných dávkách či vyšším množství může z důvodu vyšší koncentrace některých látek podráždit sliznici trávicího traktu. Odborná literatura uvádí i schopnost zvýšit hladinu celkového i LDL cholesterolu, za toto nesou odpovědnost látky cafestol a kahweol.

Témata:  Hubnutí   Káva 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi