Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den.
Kolegyně po vypití turecké kávy pravidelně jí i zbylý lógr. Dále jsem se také setkala s konzumací celých kávových zrnek jako součást španělského drinku. Není to příliš velký šok pro organismus (např. kvůli vysoké koncentraci kofeinu nebo i z jiných důvodů)? Případně může mít konzumace lógru nějaký pozitivní účinek? Já ho totiž používám spíše na hnojení kytek :D.
Děkuji za odpověď.
Kávová sedlina je odpad, a jako s takovým by s ní mělo být i zacházeno. Její konzumaci považujte za zdravotně rizikovou, v pravidelných dávkách či vyšším množství může z důvodu vyšší koncentrace některých látek podráždit sliznici trávicího traktu. Odborná literatura uvádí i schopnost zvýšit hladinu celkového i LDL cholesterolu, za toto nesou odpovědnost látky cafestol a kahweol.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.