Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda je pro výživu kloubů lepší doporučit užívat hydrolyzovanou želatinu, nebo čistě hydrolyzovaný kolagen?
Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den

To je šalamounská otázka, protože metabolismus proteinů ze stravy ovlivňujících kloubní a pojivovou tkáň probíhá tak, že tyto bílkoviny jsou rozloženy na kratší peptidy až samostatné aminokyseliny a teprve na základě skutečné potřeby organismu si tělo vytváří nové struktury bílkovin. To znamená, že konzumací zdrojů kolagenu (želatina, doplňky...) tělo získává především klíčové aminokyseliny (prolin, lysin) potřebné pro vlastní syntézu kolagenu, z čehož vyplývá, že finančně nákladnější doplňky (= specificky upravované zdroje kolagenu) nemusí vždy znamenat lepší účinek. Ukazuje se tak, že pro výživu kloubů je efektivní především zajistit potřebné látky (dostatek bílkovin, sirné aminokyseliny, vitamín C...). Používání hydrolyzovaných zdrojů bílkovin má smysl kvůli tomu, že jsou enzymaticky štěpené, tzn. rychleji se v těle zpracovávají, zaplatíte za ně ale vyšší cenu a nejsou zárukou dosažení lepšího výsledku.

Témata:  Hydrolyzovaná želatina   Hydrolyzovaný kolagen 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi