Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak v praxi poznáme, že klient má rychlý, střední, pomalý metabolismus?
Děkuji za odpověď.

Na první pohled toto nepoznáte. Určit metabolický typ je složité, protože neexistuje jen jedna metoda, je třeba kalkulovat s řadou faktorů. V praxi je třeba se smířit s tím, že tato nejednoznačnost komplikuje snahu o cílenou a přesnou manipulaci s metabolismem pomocí stravování, což je ale v pořádku, protože to odráží sofistikovanou komplexnost chování živých systémů, které se vyvíjely po stamiliony let.
K určení metabolického typu (včetně jejich dílčích projevů, tedy i rychlosti) se proto běžně používá kombinace různých metod. U snahy určit rychlost metabolismu je třeba rozlišovat, o jakou rychlost se jedná. V základu se hodnotí:
1. Rychlost tvorby energie (např. na základě analýzy prvků z vlasů dle poměru Ca/P, případně analýzou střevní mikrobioty zjištěním zastoupení klíčových kmenů mikroorganismů fermentujících více tuky nebo naopak sacharidy),
2. Efektivita trávicího traktu (produkce enzymů, střevní peristltika, vstřebávání živin),
3. Nervosvalová koordinace (u analýzy prvků např. poměr Ca/Mg),
4. Aktivita žláz s vnitřní sekrecí (včetně fuknce štítné žlázy - u analýzy prvků např. Ca/K, standardně pak endokrinologická vyšetření).
Do hodnocení navíc vstupuje faktor genetiky (včetně somatotypu) i epifenetických vlivů.
V praxi je důležité používat metody, které jsou dobře dostupné, a současně zbytečně neřešit fakt, že výsledek hledání nebude stoprocentně vypovídající (= přesný).

Témata:  Hubnutí   Metabolismus 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi