Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
u aerobní aktivity se doporučuje strava bohatá na tuky....pokud chci redukovat tuky na těle, tak prosím o vysvětlení proč je zrovna zastoupení tuků ve stravě jako ideální volba?
Děkuji.

Tady je potřeba rozlišovat dvě odlišné situace:
První je vztah mírně vyššího podílu tuků ve stravě k tvorbě energie pro aerobní aktivity.
Tuky jsou zdrojem "pomalé" energie, což je pro vytrvalostní aktivity výhodnější vlastnost. Tento vztah ale nemusí být přímočarý, tzn. není podmínkou, aby tuky ve stravě jako zdroj energie dominovaly, protože při déletrvajícím tréninku má organismus schopnost tuto energii brát z vlastních zásob.
Druhou je situace potřeby redukovat tukové zásoby, aniž by se řešila efektivita sportovního výkonu.
Pokud je cílem jen redukce tělesné hmotnosti, navíc pomocí pohybu, je primárním faktorem při úpravách systému stravování záporná energetická bilance. Rozhodnutí, zda tento systém bude vysokosacharidový či low carb, nemá na obecné úrovni až tak velký vliv (význam ale má na individuální úrovni s ohledem na metabolický profil jedince).

Témata:  Hubnutí   Tuky 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi