Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den, chci se zeptat jak je to s citrusy a ovocem, které u nás nerostou. Je chyba zařazovat je do každodenního jídelníčku a hlavně během zimy, nebo by bylo vhodnější držet se lokálního ovoce. Jak je to s ovocem, které máme zamrzlé v mrazáku - maliny, jahody....a používáme je v zimě - nenarušuje to teorii ochlazování a zahřívání organismu, nebo stačí je např. uvařit po rozmrazení....děkuji.

Chyba to určitě není, jen je třeba si uvědomit, že taková snaha nese určitá "rizika". Z termického hlediska je většina druhů exotického ovoce typicky osvěžující až ochlazující, citlivější jedinci na toto budou vždy reagovat. Dále je tady faktor čerstvosti, kdy se plody sklízí nezralé a cestují přes polovinu světa. Proces jejich dozrávání při transportu a skladování až na malé výjimky (např. banány) není nutričně plnohodnotný, k tomu připočtěte riziko přítomnosti plísní či používaných chemikálií k ošetření povrchu potraviny. Racionální pohled na situaci by měl vyústit v rozhodnutí směrovat pozornost k lokální produkci, což je nejen nutričně výhodnější, ale v podstatě i přirozenější.
Mrazením ovoce jeho termiku neovlivníte, tato charakteristika zůstává stejná.

Témata:  Citrusy 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi