Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den, chci se zeptat jak je to s citrusy a ovocem, které u nás nerostou. Je chyba zařazovat je do každodenního jídelníčku a hlavně během zimy, nebo by bylo vhodnější držet se lokálního ovoce. Jak je to s ovocem, které máme zamrzlé v mrazáku - maliny, jahody....a používáme je v zimě - nenarušuje to teorii ochlazování a zahřívání organismu, nebo stačí je např. uvařit po rozmrazení....děkuji.

Chyba to určitě není, jen je třeba si uvědomit, že taková snaha nese určitá "rizika". Z termického hlediska je většina druhů exotického ovoce typicky osvěžující až ochlazující, citlivější jedinci na toto budou vždy reagovat. Dále je tady faktor čerstvosti, kdy se plody sklízí nezralé a cestují přes polovinu světa. Proces jejich dozrávání při transportu a skladování až na malé výjimky (např. banány) není nutričně plnohodnotný, k tomu připočtěte riziko přítomnosti plísní či používaných chemikálií k ošetření povrchu potraviny. Racionální pohled na situaci by měl vyústit v rozhodnutí směrovat pozornost k lokální produkci, což je nejen nutričně výhodnější, ale v podstatě i přirozenější.
Mrazením ovoce jeho termiku neovlivníte, tato charakteristika zůstává stejná.

Témata:  Citrusy 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi