Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Ad obsah nerozpustné vlákniny a obilniny - jsou pro děti mladší 3 let vhodné zdroje jako oves zrno, pohanka, amarant, quinoa (je rozdil v obsahu nerozp.vlákniny u bílé, černé, červené)?

Děti v tomto věku tyto potraviny konzumovat mohou, je třeba ale zajistit jejich dobrou stravitelnost, což obnáší:

1. Důkladnou tepelnou úpravu celých zrn (nejlépe v tlakovém hrnci) - je třeba tlakem a teplotou rozložit strukturu antinutričních látek a změnit strukturu nerozpustné vlákniny, která se tak stane lépe stravitelnou.

2. Snažit se kontrolovat celkové množství vlákniny v celodenní sravě včetně poměrů mezi rozpustnými a nerozpustnými formami.
Pokud toto nezajistíte, riskujete trávicí a zažívací potíže (plynatost, nadýmání...).

Zastoupení vlákniny v jednotlivých varietách daného druhu obilniny je přibližně stejné, nemá smysl v praxi řešit rozdíly.

Témata:  Hubnutí   Vláknina 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi