Kurzy ATAC

Úvod / Jak se u nás studuje / Jaký důraz klademe na alternativní výživové směry?

Jaký důraz klademe na alternativní výživové směry?

Alternativní výživové směry

Jednoduše velký. Z jednoho prostého důvodu, který se skrývá v pravidlech Zóny optimálního fungování (ZOF).

Každý člověk je vlastní metabolickou individualitou a má výrazné adaptační schopnosti. Lidsky řečeno to znamená, že se umíme přizpůsobit mnoha situacím. To platí i o stravování.

Člověk byl stvořen přírodou jako všežravec.

To znamená, že náš trávicí trakt je tak schopen pojmout vše, co je poživatelné, a následně to i zpracovat.

Jako bytost tvořená tělem a myslí máme i schopnost se vyvíjet. Lidské vědomí disponuje svobodnou vůlí, která nám na rozdíl od zvířat dává možnosti.

Možnosti volby ve výběru toho, co a jak jíme.

Navíc žijeme v době, která toto umožňuje s mnohem větším potenciálem, než se mohlo zdát například našim rodičům.

Tušíte, co mají společného Eskymák žijící v Grónsku a Mongolec pasoucí skot na širých pláních?

Odpověď je tady jednoduchá – omezenou možnost volby v oblasti stravování. Dokud nezmění prostředí, ve kterém doposud žili, nikdy neokusí svobodu v podobě jakýchkoli jiných forem stravování, než jaké jim nabízí podmínky, ve kterých žijí. Nemají šanci proto, že v jejich realitě není přístup k potřebným potravinám, na kterých by postavili nový stravovací režim, kterým si současně neublíží.

Většina z nás ale tuto možnost má a mnozí ji s radostí využívají. Problém je v tom, že pouze velmi malé procento z nich ve skutečnosti vědí, co dělají. Tedy znají možné následky svého počínání.

Obecně platí, že jakmile provedeme jakoukoli změnu (i ve stravování), je potřeba počítat s reakcí. Když přestaneme jíst jakoukoli potravinu, vznikne v jídelníčku „prázdný prostor“, který je potřeba vyplnit. Pokud to neuděláme vědomě (cíleně), stane se to vždy automaticky na základě reakcí podmíněných potřeb metabolismu a produkovaných emocí.

Ať už se bavíme o různých formách vegetariánství, režimech paleostravování či jiných nízkosacharidových dietách, vždy je nutné tyto snahy vědomě řídit správným směrem. Metabolická adaptabilita, která byla dána do vínku každému člověku, je vstupenkou do světa neomezených možností forem a způsobů stravování.

Je potřeba si uvědomit, že každý máme možnosti. Pokud se rozhodneme je využít a současně si nechceme zdravotně ublížit, vyplácí se změny neprovádět jenom na základě nadšení, ale jednat s rozumem. Z toho důvodu jsou běžně rozšířené výživové směry, které jsou nešťastně označované jako alternativní, nedílnou součástí našeho studia. Jako tvůrce kurzů i jejich lektor bych byl sám proti sobě, kdybych možnost této formy vzdělání nešířil dál.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

Alena Václavíková

Když jsem si vybírala kurz na výživové poradenství, prošla jsem všechny možné nabídky. Kurz pana magistra Jelínka mě však oslovil hned napoprvé, takový ten vnitřní pocit mi říkal, že je to přesně to, co hledám. Zaujal mě způsob studia - myšlenkové mapy (nikdy dříve jsem s tím sice nepracovala, ale chtěla jsem to poznat a osvědčilo se mi to, je to přehledné a dobře zapamatovatelné). Také mi vyhovovala možnost studia z domova a přestože školení probíhala jednou měsíčně, byli jsme v neustálém kontaktu s lektorem. Každodenně jsme dostávali ke zpracování témata a posouvali se tím k cíli. Naučili jsme se nahlížet na člověka jako celek a byť jsem to zprvu brala jako doplněk ke své práci, tak mě to úplně pohltilo, když vidím jak dalece je možné ovlivnit stravou a správným životním stylem především zdraví člověka a samozřejmě s tím jde ruku v ruce i úprava tělesné hmotnosti. Díky tomu jsem dala do oběhu své vlastní výrobky připravené na zdravém základě. A také velmi oceňuji i další neustálý kontakt s absolventy, možnost konzultací a dalšího vzdělávání a rozvoje. Má intuice mě opět nezklamala ... :-)

Bc. Hana Brabec

S kurzem Vegetariánství a veganství v praxi jsem byla moc spokojená, probrali jsme všechna témata, která mě zajímala. Věnovali jsme se „veřejně ožehavým tématům" jako výživa dětí, těhotných a kojících a sportovců. Až díky kurzu jsem si uvědomila, jak zásadní (a bohužel veřejně vcelku opomíjené téma) je problematika nadbytku vlákniny a antinutričních látek. Dalšími zásadními tématy pro vegetariány jsou také termika a energetické tendence - sama jsem měla osobní zkušenost se zimomřivostí, která se díky výběru potravin postupně zlepšuje. Díky výukové hře ZOF jsem si vše procvičila, často vyvstal problém, o kterém bych při pouhém čtení teorie ani nevěděla a musela jsem ho vyřešit. To mi dalo určitě nejvíce, zákonitosti se mi dostaly pod kůži, mohla jsem si procházet vlastnosti jednotlivých potravin a vztah k probíranému tématu.

Anna Brázdilová

Už mnoho let pracuji jako poradce změny životního stylu a najednou jsem měla nutkání absolvovat kurz výživového poradce, abych se dozvěděla co se dnes učí na takových kurzech. Při hledání uceleného pohledu na výživu jsem narazila na stránky ATAC a moje rozhodnutí bylo jasné. Mnoho věcí pro mě bylo nových a velmi přínosných a zároveň v mnoha věcech jsem si potvrdila správnost své cesty přistupovat ke každému klientovi individuálně, protože každý z nás je jedinečný a výjimečný a neexistuje univerzální návod na stravování, který vyhovuje všem. Práce pana Jelínka je pro mě velkou inspirací a jeho kurzy a semináře mohu jen doporučit, aby se šířila myšlenka z mého pohledu vzdělanosti ve výživě, sebepoznání a zároveň zapojení zdravého tzv. selského rozumu. Děkuji za obohacení.