Pečené kaštany

Stromy jsou už dávno bez listí, teploty padají pod bod mrazu a my se choulíme do teplých svršků a s čepicí na hlavě kráčíme po ulicích, které zdobí vánoční motivy. Ano, nastalo období adventu. Období čekání na první sněhové vločky, období rozjímání a taky období hodování a rozličných dobrot, které se s tímto časem pojí. A mezi ně patří i pečené kaštany.

Jedlé kaštany mají poměrně vysokou výživovou hodnotu. Jsou bohaté na komplexní sacharidy, vlákninu a oproti svým blízkým příbuzným, ořechům, mají jen minimum tuků. Navíc poskytnou našemu tělu i široké spektrum minerálních látek - od draslíku přes hořčík, vápník, železo až po fosfor. Než se ale pustíme do konzumace těchto zdravých a zásadotvorných plodů, je zapotřebí je tepelně upravit. A ačkoliv se nabízí více způsobů, jak kaštany přeměnit ze syrového stavu do stavu konzumovatelného, my si vybereme cestu poctivého pečení.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Pečené kaštany jsou z pohledu poměrů živin typickým zástupcem vysokosacharidových jídel. Převládají samozřejmě sacharidy, jejichž hodnota glykemického indexu je i přes proces tepelné úpravy poměrně nízká. Takže zasytí, zahřejí a současně nijak výrazně nezamávají s rychlostí výkyvů krevního cukru.

  2. Obsah vlákniny je také více než královský. Je tepelně upravená, takže úroveň její stravitelnosti je více než dobrá (vyplatí se tak sledovat všechny parametry a charakteristiky každé potraviny i receptu, protože plusové body se umí sčítat a pracovat v náš vlastní prospěch).

  3. Obsah bílkovin je naopak poměrně nízký, to platí i o tucích. V žádném případě to ale není na škodu, protože hodnotíme jednu potravinu, ne výsledek kulinářského a výživářského snažení. I z toho důvodu nebude mít velký význam oceňovat jejich vlastnosti, protože jsou z naší strany neovlivnitelné. Důležité pro nás ale bude, že kaštany nepřipálíme. Tímto bychom navýšili nejenom množství nežádoucích a potenciálně karcinogenních látek v sacharidech, ale i v tucích.

  4. Rád bych na tomto místě vychválit zastoupení dvou klíčových prvků, které už zvládla přede mnou zmínit Eva. Jedná se o populačně poměrně nedostatkové draslík a hořčík. Z tohoto pohledu je docela škoda, že je u nás zvykem konzumovat kaštany pouze v průběhu krátkého období Vánoc.

  5. Termika kaštanů je jednoznačně ohřívající. O výhodách si už každý může nechat zdát sám.

  6. Energeticky jsou kaštany z pohledu srovnání se standardizovanými obilovinami více jin. K harmonickému středu je přibližuje poměrně intenzívní jang tepelná úprava.

  7. Z důvodu obsahu komplexních sacharidů, nízkého GI a přítomnosti bazických minerálů se bude acidobazická charakteristika kaštanů blížit k zásadotvorným tendencím. Tento náznak ale může být zhacen jakkoli lehkým připálením, které má výrazně (acidobazicky) okyselující charakter.

  8. Stravitelnost kaštanů je velmi dobrá. V podstatě se jedná o potravinu, kterou můžeme uvést jako typický příklad rozdílné stravitelnosti v syrové a tepelně upravené formě – rozdíly jsou skutečně markantní.

  9. S výjimkou velmi malých dětí (dejme tomu že pod 12 měsíců, i když je to diskutabilní hranice) mě nenapadá, kdo by se měl pečeným kaštanům ze zdravotních důvodů vyhýbat. Jsou bez lepku, laktózy i jakýchkoli často a běžně se vyskytujícím alergenům…

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.