Mandlové mléko

Život mě cestičkami osudu zmanipuloval do stavu, kdy jsem si uvědomil, jak bytostně nesnáším kravské mléko. Protože základním životním principem je úcta ke všemu živému, filozofické rozjímání z pozice racionality mě přinutilo shrnout všechna pro a proti na školení „Co nevíte o mléce“.

Výsledkem bylo, že většina účastníků stejně pije mléko dál. Pochopil jsem, že místo jakýchkoli forem odporu a zákazů bude zřejmě rozumnější přesměrovat pozornost na vedlejší a ve všech směrem podstatně výhodnější cestu, která nabídne možnost ukojit požadavky nutriční i chuťové a současně nelikvidovat lidské zdraví tak zoufalým způsobem. Jedna z několika snadno dostupných možností je mandlové mléko.

Dostupnost

V posledních letech se začíná objevovat i v regálech obchodů, velkou nevýhodou je cena, která ve srovnání s jeho kravským protějškem zcela určitě není konkurenceschopná. Jeho výroba je ale na stranu druhou tak zoufale jednoduchá, že se ani nedivím způsobu uvažování masy populace, která se dobrovolně rozhodne této proceduře nevěnovat. Kdo by se taky v dnešní době zaobíral jednoduchými postupy…

Takže v čem spočívá krása jednoduchosti?

Především v tom, že jsou potřeba pouze dvě ingredience – mandle a voda. Vezmeme 100 g neloupaných mandlí, které přelijeme v misce vařící vodou a necháme ponořené přibližně 15 minut. Po této době by měly jít mandle sloupnout od slupek (manuální stereotypní činnost, která povznáší ducha a uklidňuje).

V tomto okamžiku máme dvě možnosti. Buď oloupané mandle necháme dobře proschnout a pak je nastrouháme najemno nebo je rozmixujeme. Nebo na nic nečekáme a nedočkavě je rozmixujeme hned, v takovém případě ale s menším množstvím vody, protože v jejich mokré konzistenci mixér nepodá stoprocentní výkon.

Následně si odměříme 500 ml studené filtrované vody a strouhané nebo mixované mandle do ní vsypeme. Zamícháme a necháme cca 2–3 hodiny vyluhovat při pokojové teplotě. Poté celou směs v mixéru rozmixujeme do konzistence bílého mléka.

Skladujeme nejlépe v lednici, vychutnáváme ještě lépe v klidu...

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Mandle používáme zásadně neloupané. Loupané podstatně rychleji oxidují a olej v nich rychle žlukne.

  2. Mandle současně používáme i nesolené. Většině toto bude naprosto jasné, práce s lidmi mě ale naučila raději zdůrazňovat všechna více či méně předpokládaná úskalí.

  3. Pokud budeme mléko podávat malým dětem, je vhodné je přecedit přes síto nebo látku.

  4. Z důvodu potenciální expirace je nejrozumnější skladovat v uzavřené láhvi v lednici, vydrží tak poměrně dlouho čerstvé (řádově ve dnech).

  5. Mléko má osvěžující účinky, je tedy velmi silnou termickou konkurencí českému národnímu nápoji pivu. I přes tento charakter si nedělejme iluze, že bychom se dožili situací, kdy v hospodách uvidíme štamgasty pocucávat brčkem mandlové mléko. O tom se dokonce nezdává ani mě...

  6. Pokud někoho napadne si mléko ochutit, není problém. Kombinace s ovocem je podstatně stravitelnější než u živočišných druhů, neznamená to ale, že je ideální (otázkou samozřejmě je, co je ideální a dokonalé, takže nemá význam si zatěžovat mysl jakýmikoli překážkami). Zvýšíme tím mj. i osvěžující charakter nápoje (v tomto stavu už potraviny), změní se i nutriční a energetické hodnoty. Vždy by ale mělo platit pravidlo, kdy příměs ovoce by měla být pouze kosmetická. Zajímavé možnosti v oblasti nutričních i jiných charakteristik přináší kombinace s mrkví, kakaem nebo obilím.

  7. Dávkování je samozřejmě silně individuální. Z hlediska snahy o dodržení pestrosti, vyváženosti a střídmosti v každodenním jídelníčku se držme množství (u dospělého člověka) kolem 100 ml denně. Máte-li problémy s kontrolou hmotnosti, bude rozumnější z důvodu vyššího obsahu tuků mléko nepít ve večerních hodinách.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.