Klíčená cizrna

Klíčit luštěniny je silně chvályhodná věc. Pomineme-li fakt, že se tímto procesem výrazně mění nutriční charakteristiky, je jejich hlavní devízou snížení obsahu antinutričních látek a od toho se odvíjející dramatické zlepšení stravitelnosti.

Postup je jednoduchý. Stejně jako v případech klíčení ostatních potravin je i tady potřeba dodržovat jednoduchá pravidla. Pojďme se tedy na ně podívat s otevřenou myslí a chutí začít klíčit i v domácích podmínkách.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Nutriční charakteristiky klíčené cizrny budou tabulkově korespondovat s původní surovinou. To znamená, že převládají komplexní sacharidy s velmi nízkým glykemickým indexem.

  2. Obsah vlákniny je doslova extrémní. S tím se musíme smířit, protože se jedná o přirozenou vlastnost všech luštěnin. Je to současně i jeden z důvodů, proč se tato skupina potravin v našem trávicím traktu chová nevypočitatelně a způsobuje nepříjemnosti v podobě nadýmání a plynatosti. Proces klíčení ve spojitosti s působením vody sice obsah vlákniny nezmenší, změní ale její strukturu. Výsledkem bude mírně příznivější dopad na naše střeva.

  3. U luštěnin jsme zvyklí, že obsahují silně nadprůměrné množství bílkovin. O jejich kvalitě můžeme samozřejmě diskutovat, dnes ale jakékoli starosti v tomto směru můžeme v klidu hodit za hlavu. Klíčení zajímavým způsobem mění charakteristiku proteinů. Mimo jiné jsou i snadněji stravitelné, což je další „výhra“ v dnešním receptu.

  4. Měli bychom si zvyknout na fakt, že obsah tuků je ve většině luštěnin minimální. Jsou tady samozřejmě i výjimky, cizrna mezi ně ale nepatří. I v tom málu, co dnes v oblasti tuků máme, můžeme zdůraznit, že většina z tuků patří do skupiny nenasycených.

  5. Ještě na skok ke stravitelnosti. Klíčením tento parametr skutečně výrazně zlepšíme. I tak bych ale o snadné stravitelnosti nemluvil – obsah bílkovin a vlákniny toto logicky znemožní.

  6. Pokud bychom cizrnu pouze uvařili, chovala by se termicky neutrálně. Klíčením tento parametr mírně posuneme osvěžujícím směrem.

  7. Acidobazická tendence půjde kyselinotvorným směrem.

  8. Cizrna jako luštěnina je na škále energetických tendencí na straně jin. Klíčení tento faktor ještě více zvýrazní.

  9. Pokud si položíme otázku, jak s klíčenou cizrnou nakládat, bude odpověď velmi jednoduchá: Kromě konzumace v syrovém stavu, kde základní devízou bude obsah enzymů, s ní pracujme úplně stejně, jako s neklíčenou. Tedy nejlépe jako součást hlavních chodů, kde ji použijeme jako hlavní zdroj bílkovin.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

3 dny

Přibližná cena

6 Kč / celá porce

Kategorie

Hlavní chody

Vhodné pro










Podobné recepty