Energie kcal
323 kcal
Energie kJ
1350 kJ
Bílkoviny
20 g
Sacharidy
28 g
Tuky
6 g
Vláknina
34 g
Cizrna (Cicer), známá pod označením římský hrách, je nejvíce rozšířená v oblasti od východního Středomoří až po Střední Asii. Nejdůležitějším druhem je cizrna beraní (Cicer arietinum), která je třetí nejvýznamnější luštěninou na celém světě.
Cizrna je – stejně jako ostatní druhy luštěnin – významným zdrojem antinutričních látek. Je proto vhodné ji před přípravou delší dobu namáčet, čímž určité množství těchto nežádoucích složek odstraníme.
Je bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny a draslíku, nutričně ji proto můžeme považovat za atraktivní potravinu.
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Cizrnu je výhodné vařit v tlakovém hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovlivní strukturu vlákniny v rozsahu, kdy se zlepší stravitelnost potraviny.
V kuchyni má pestré využití:
- do polévek,
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek,
- jako hlavní chod.
Z cizrny se vyrábí cizrnová mouka, která je základem pro výrobu pokrmu typického pro Blízký východ - falafele.
Dalším typickým pokrmem vyráběným z cizrny hummus.
Cizrna je vhodná i ke klíčení – takto se zvýší její nutriční hodnota.
Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské a makrobiotické kuchyni.