Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Cizrna

Kategorie: Luštěniny / Zrna

Cizrna

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

323 kcal

Energie kJ

1350 kJ

Bílkoviny

20 g

Sacharidy

28 g

Tuky

6 g

Vláknina

34 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (20 g) Sacharidy (28 g) Tuky (6 g) Vláknina (34 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (25.9 %) Sacharidy (36.3 %) Tuky (16.7 %) Vláknina (21.1 %)

Cizrna (Cicer), známá pod označením římský hrách, je nejvíce rozšířená v oblasti od východního Středomoří až po Střední Asii. Nejdůležitějším druhem je cizrna beraní (Cicer arietinum), která je třetí nejvýznamnější luštěninou na celém světě.

Cizrna a zdraví

Cizrna je – stejně jako ostatní druhy luštěnin – významným zdrojem antinutričních látek. Je proto vhodné ji před přípravou delší dobu namáčet, čímž určité množství těchto nežádoucích složek odstraníme. Je bohatým zdrojem bílkovinvlákniny a draslíku, nutričně ji proto můžeme považovat za atraktivní potravinu. Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Cizrna v kuchyni

Cizrnu je výhodné vařit v tlakovém hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovlivní strukturu vlákniny v rozsahu, kdy se zlepší stravitelnost potraviny.
V kuchyni má pestré využití:
- do polévek
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek
- jako hlavní chod
Z cizrny se vyrábí cizrnová mouka, která je základem pro výrobu pokrmu typického pro Blízký východ - falafele. Dalším typickým pokrmem vyráběným z cizrny je hummus. Cizrna je vhodná i ke klíčení – takto se zvýší její nutriční hodnota. ​Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské a makrobiotické kuchyni.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.