Kamutové mléko

Nedalo mi, abych v rámci výrobních experimentů rostlinných mlék nevyzval k „souboji“ výzvu jménem kamutové mléko. Kamut osobně považuji za vysoce zajímavou obilovinu především z nutričního pohledu, přítomnost lepku mi s ohledem na specifičnost této potraviny vůbec nevadí. Kromě obsahu živin mě u kamutu „dráždí“ především jeho specifická chuť, která se projeví i na chuti připraveného mléka.

Výroba

Rostlinná mléka je možné vyrábět několika způsoby, dnešní varianta je výsledkem testu, o který se z určitých důvodů prostě musím podělit.

Kamut nejprve uvaříme v nesolené vodě. Celková časová investice bude vyšší než při běžné přípravě kamutu, je vhodné obilovinu mírně rozvařit (cca 30 minut). Poté je potřeba jej nechat zchládnout.

Při tradičním domácím způsobu výroby bychom postupovali tak, že obilninu rozvaříme a poté skrze jemnou látku nebo síto protlačíme. Dnešní specifikum ale spočívá v tom, že použijeme šnekový odšťavňovač, při kterém pomalu protláčíme (tedy lisujeme) zrna a současně je průběžně proléváme zbytkem vody po vaření. Proces není nijak namáhavý ani časově náročný, odměnou nám bude velmi sytá a plná chuť mléka obsahujícího nemalé procento bílkovin - přibližně o třetinu vyšší než z jakéhokoli jiného druhu lepkových obilovin.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Nutričně je kamutové mléko fenomenálním příkladem toho, že je možné v rostlinné říši najít přirozené zdroje, které poskytnou i v tekuté podobě plnohodnotný dostatek klíčových živin – platí to především pro bílkoviny a sacharidy. Příjemná je informace o obsahu tuků, kterých je relativně málo, takže mléko „netrpí“ přebytkem energie.

  2. Protože se kamut pěstuje především za velkou louží, kde se v půdě nachází (ve srovnání se starým kontinentem) dostatek selenu, je tato obilovina jeho bohatým zdrojem. Toto je pro našince velmi důležitá informace, protože tento prvek patří mezi celoplošně nedostatkové. Konzumací tohoto mléka tak podporujeme antioxidační kapacitu organismu, od čehož se odvíjí i funkčnost imunitního systému.

  3. Z výše uváděného důvodu bych se přimlouval za výrobu tohoto mléka i pro kojence a batolata.

  4. Další výhoda kamutu spočívá v nižším poměrovém zastoupení lepku, než je tomu u ostatních lepkových obilovin. Nevím, jak vy, ale já jásám.

  5. Glykemický index mléka se pohybuje stále v kategorii nízkého.

  6. Termicky je mléko osvěžující, v letním období přijde vhod dvojnásob.

  7. Energeticky se samozřejmě projevuje tendencí jin.

  8. Acidobazicky je na neutrálních hodnotách.

  9. Nejraději toto mléko kombinuji s mandlovým, vždy do musli směsí. Důvodem není ani tak nutriční výbava, jako spíše chuť – oba druhy mají výrazné a netradiční aroma a silnou chuť, které umí především u snídaňových cereálií nastartovat den správným směrem.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.