Kurzy ATAC

Kamut

Kategorie: Obiloviny lepkové / Zrna

Kamut

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

385 kcal

Energie kJ

1610 kJ

Bílkoviny

17 g

Sacharidy

66 g

Tuky

2.2 g

Vláknina

9 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (17 g) Sacharidy (66 g) Tuky (2.2 g) Vláknina (9 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (18.5 %) Sacharidy (71.7 %) Tuky (5.1 %) Vláknina (4.7 %)

Kamut je druhem starověké pšenice (Triticum turgidum turanicum), nazývanou také "pšenicí Khorasan". Název kamut je obchodním označením chráněným touto registrovanou značkou. Toto označení vždy garantuje bio původ kamutu, plodina tak není dotčena žádnou genetickou modifikací ani hybridizací. V současné době se stává stále populárnějším druhem pšenice pěstovaným nejvíce v USA a Kanadě.

Kamut a zdraví

Kamut je obilovina, která obsahuje bílkoviny lepku, není proto vhodná pro bezlepkovou dietu. Obsahuje i množství purinů, které by měli respektovat lidé postižení dnou. Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
​Obecně je kamut a produkty z něj považován za zdravou cereálii. 

Kamut v kuchyni

Zrna kamutu se nejčastěji používají:
- jako příloha
- k výrobě vloček,
- k výrobě mouky,
- k přípravě pečiva,
- k výrobě těstovinkašímléka.
Je vhodný pro nakličování, čímž se zvýší jeho nutriční hodnota - klíčky jsou výborným zpestřením poléveksalátů nebo pomazánek. Celá zrna obsahují vyšší podíl nerozpustných forem vlákniny, při jejich zpracování v kuchyni je potřeba je důkladně vařit (minimálně 25 minut). Výhodnější je příprava v tlakovém hrnci, kde takto připravená zrna jsou snadněji stravitelná.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.