Kategorie: Obiloviny lepkové / Zrna
Energie kcal
385 kcal
Energie kJ
1610 kJ
Bílkoviny
17 g
Sacharidy
66 g
Tuky
2.2 g
Vláknina
9 g
Kamut je druhem starověké pšenice (Triticum turgidum turanicum), nazývanou také "pšenicí Khorasan". Název kamut je obchodním označením chráněným touto registrovanou značkou. Toto označení vždy garantuje bio původ kamutu, plodina tak není dotčena žádnou genetickou modifikací ani hybridizací. V současné době se stává stále populárnějším druhem pšenice pěstovaným nejvíce v USA a Kanadě.
Kamut je obilovina, která obsahuje bílkoviny lepku, není proto vhodná pro bezlepkovou dietu. Obsahuje i množství purinů, které by měli respektovat lidé postižení dnou. Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Obecně je kamut a produkty z něj považován za zdravou cereálii.
Zrna kamutu se nejčastěji používají:
- jako příloha,
- k výrobě vloček,
- k výrobě mouky,
- k přípravě pečiva,
- k výrobě těstovin, kaší, mléka.
Je vhodný pro nakličování, čímž se zvýší jeho nutriční hodnota - klíčky jsou výborným zpestřením polévek, salátů nebo pomazánek. Celá zrna obsahují vyšší podíl nerozpustných forem vlákniny, při jejich zpracování v kuchyni je potřeba je důkladně vařit (minimálně 25 minut). Výhodnější je příprava v tlakovém hrnci, kde takto připravená zrna jsou snadněji stravitelná.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.