Horká proteinová čokoláda

Horká čokoláda patří k nejoblíbenějším nápojům (nejen) v zimních měsících. Dokonale sladká chuť, intenzivní aroma kakaa a delikátnost v každém doušku – to jsou atributy, kterým podléhají nejen vášniví čokoholici. My se dnes tohoto lahodného moku také napijeme. Neméně sladkého, neméně vonícího, neméně lahodného… ale pozor: s pořádnou dávkou bílkovin!

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Miluju výzvy jako je ta dnešní. Tedy hodnotit pokrmy, které jsou především pomyslnou třešničkou na dortu v záplavě běžně konzumovaných každodenních receptů. Horkou proteinovou čokoládu zcela určitě nebudeme konzumovat každý den, bude spíše občasným zpestřením stravovacího stereotypu, o to více námn tedy vyjde vstříc při produkci provokativních emocí plynoucích z výjimečnosti kombinace zastoupených ingrediencí.

  2. Protože jsme připravili proteinovou čokoládu, bude se slušet začít hodnocení právě bílkovinami, kterých je v nápoji shodou okolností i nejvíce. Naprostá většina z nich pochází z použitého hrachového koncentrátu. Jsou tedy lehce stravitelné, velmi blízko tabulkové plnohodnotnosti s vysokou biologickou využitelností. Jak už zaznělo v komentáři od Evy, jejich původní silně nepříjemná pachuť je doslova přebita ostatními použitými surovinami. V tomto směru bezkonkurenční dvojice vlastností, kterými nemůžeme pohrdnout.

  3. Množství sacharidů těsně následuje za bílkovinami. Připravili jsme tedy vysokoproteinový nápoj, jehož hodnota glykemického indexu je i přes přítomnost javorového sirupu poměrně nízká. Přitom si výsledek zachovává vysokou míru sladké chuti, po které touží nejen čokoholici.

  4. Je potřeba zmínit i obsah vlákniny, který není nikterak vysoký, přesto hraje nemalou roli při procesu trávení.

  5. Zastoupení tuků je poměrně nízké, převažují nenasycené formy. Radost tedy budou mít příznivci redukčních programů i nadšenci do zdravého životního stylu.

  6. Hořká čokoláda společně s nepraženým kakaem jsou vděčným zdrojem stimulačníchlátek, které podporují aktivitu nervové soustavy v čele s naším mozkem. Dále poskytnou důležitý zdroj dobře využitelného hořčíku, o kterém víme, že je na populační úrovni silně nedostatkový.

  7. Důležitým protipólem k hořčíku je vápník, který se nachází v lískových oříšcích. Z tohoto pohledu rád vyhodnotím recept jako vyvážený.

  8. Termicky je nápoj mírně ohřívající. Nic lepšího si takto uprostřed zimy ani nemůžeme přát.

  9. Energeticky i přes vysoké zastoupení bílkovin budou ve srovnání s „papírovým“ standardem v nápoji převažovat jin tendence.

  10. Výhodou námi vyrobené čokolády jsou i převažující vlastnosti zásadotvornéhocharakteru. Nejsou nijak výrazné, protože se v receptu nachází poměrně vysoké množství jednoduchých sacharidů a koncentrovaných bílkovin. Pokud se ale rozhodneme nápoj popíjet pomalu, můžeme se k těmto zásaditějším vlastnostem výrazně přiblížit.

  11. Když se zamyslím nad tím, kdy že by bylo nejvhodnější si recept vychutnat, kromě potréninkového času u sportovců mě napadá ještě možnost použít recept jako plnohodnotnou variantu svačiny.

  12. V námi prezentované podobě si mohou nápoj dopřát děti od 3 let, vyhýbat se mu nemusí diabetici či jedinci snažící se zredukovat nadbytečné kilogramy.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.