Domácí energeťák

V dnešním hektickém světě nemálo z nás sahá po energetickém nápoji. Ať už je to z toho důvodu, že zavírající se oči musí zůstat ještě nějakou dobu v pozoru, nebo chceme před sportem pořádně nakopnout své tělo k pořádnému výkonu, nebo jednoduše proto, že toužíme zažít ten pocit, kdy nám právě pozřený mok „dává křídla.“

O škodlivosti přeslazených energetických nápojů, kterými jsou přeplněné regály supermarketů či benzínek, snad ani netřeba hovořit. Enormní množství cukru v kombinaci s kofeinem a dalším „balíčkem“ chemických přísad nám sice poskytne chvilkový pocit povzbuzení, ale náš organismus za něj posléze zaplatí krutou daň. Naštěstí existují i nápoje, které nám dodají kýženou energii, povzbudí a nehuntují naše tělo. Ba naopak – jsou pro něj přínosné. A právě takový zcela přírodní energetický nápoj si dnes připravíme.

Jeho základem budou sušené lístky cesmíny paraguayské, neboli maté. Ty obsahují vysoké množství kofeinu, který ale energii dodává tělu postupně z důvodu jeho vazby na různé fytochemické látky. Navíc má mnoho vitamínů, minerálů a jiných cenných látek, pro které bývá v Jižní Africe označováno jako Nápoj bohů. Ačkoliv se nápoj tradičně podává ve vydlabané dýni (kalabase) a popíjí se kovovým brčkem, my si jeho přípravu nebudeme komplikovat a k vytvoření povzbuzujícího nápoje nám poslouží obyčejná sklenice a sítko.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Dnešní recept je především o stimulačních látkách z oblasti fytochemických látek. Makroživiny jsou zastoupené prakticky pouze jednoduchými formami cukrů pocházejících z medu. Mají tedy vysoký glykemický index. Naštěstí jich není až tak mnoho, takže je vnímejme jako chuťové zpestření receptu a zdroj malého množství energie, který povzbudí a současně neublíží.

  2. Hodnotíme energetický nápoj, kde správným výrazem by mělo být označení „energizující“ – důvodem je obsah alkaloidů v čele se zmíněným kofeinem z cesmíny. Ten se naštěstí vstřebává pomalu a postupně, jeho efekt je díky širokému spektru fytochemických sloučenin dlouhodobý a bez jakýchkoli „šoků“ na nervový a srdečně-cévní systém.

  3. Termický charakter nápoje je intenzívně osvěžující. Hodí se tedy především pro teplé dny, potenciál ale využijí i sportovci před výkonem či mentálně pracující jedinci bez ohledu na počasí.

  4. Trpíte-li syndromem studených končetin, vyplatí se vám „vylepšit“ účinek přidáním jednoho až dvou listů dobře dostupné ginko biloby.

  5. Hodnotit energizující nápoj energeticky nemá příliš velký význam, protože je vždy dominantně jin. Účinek bychom zvrátili pouze přidáním většího množství soli, což je z hlediska chuti nerealizovatelné.

  6. Vhodnost tohoto nápoje i přes výše zmíněné výhody nebude směřovat k dětem (oficiálně se hovoří u kofeinu o hranici 12 let, osobně bych se k ní přikláněl), těhotným a kojícím, určitě je rozumné se vyhýbat konzumaci nápoje v pozdně odpoledních a večerních hodinách.

  7. Zvýšenou opatrností by měli disponovat i jedinci postižení epilepsií a ve stavech užívání antidepresív (i přes to, že maté obsahuje látky s antidepresívním účinkem).

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

7 minut

Přibližná cena

8 Kč / 1 porce

Kategorie

Nápoje

Vhodné pro





Podobné recepty