Kurzy ATAC

Zázvor čerstvý

Kategorie: Zelenina / Kořenová

Zázvor čerstvý

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

104 kcal

Energie kJ

432 kJ

Bílkoviny

2 g

Sacharidy

20 g

Tuky

0.8 g

Vláknina

2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2 g) Sacharidy (20 g) Tuky (0.8 g) Vláknina (2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (8.1 %) Sacharidy (81 %) Tuky (7 %) Vláknina (3.9 %)

Zázvor je kořen zázvoru lékařského (Zingiber officinale). Kořen má většinou žlutavou barvu a výrazně aromatickou vůni a štiplavou chuť. Původně pochází z Indie a Číny. 

Zázvor a zdraví

Zázvor obsahuje oleje s aromatickými složkami, které vykazují antibakteriální a protizánětlivé účinky. Mají schopnost snižovat hladinu cholesterolu, u citlivých jedinců mohou způsobovat pálení žáhy a trávicí potíže. Není vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy. Jeho konzumaci by se měli vyhnout i lidé užívající antacida. U zdravých jedinců se doporučuje nepřekračovat denní dávku 4-6 gramů čerstvého zázvoru. 

Zázvor v kuchyni

Je typickou součástí čínské a indické kuchyně. Z důvodu jeho typicky ostré chuti se používá jako koření do:
slaných pokrmů - maso, ryby, vývary, polévky,
- sladkých pokrmů - perníky, vánoční cukroví, zmrzliny, limonády.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.