Energie kcal
104 kcal
Energie kJ
432 kJ
Bílkoviny
2 g
Sacharidy
20 g
Tuky
0.8 g
Vláknina
2 g
Zázvor je kořen zázvoru lékařského (Zingiber officinale). Kořen má většinou žlutavou barvu a výrazně aromatickou vůni a štiplavou chuť. Původně pochází z Indie a Číny.
Zázvor obsahuje oleje s aromatickými složkami, které vykazují antibakteriální a protizánětlivé účinky. Mají schopnost snižovat hladinu cholesterolu, u citlivých jedinců mohou způsobovat pálení žáhy a trávicí potíže. Není vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy. Jeho konzumaci by se měli vyhnout i lidé užívající antacida. U zdravých jedinců se doporučuje nepřekračovat denní dávku 4-6 gramů čerstvého zázvoru.
Je typickou součástí čínské a indické kuchyně. Z důvodu jeho typicky ostré chuti se používá jako koření do:
- slaných pokrmů - maso, ryby, vývary, polévky,
- sladkých pokrmů - perníky, vánoční cukroví, zmrzliny, limonády.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.