Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Skořice ceylonská

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Skořice ceylonská

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

394 kcal

Energie kJ

1646 kJ

Bílkoviny

3 g

Sacharidy

60 g

Tuky

10 g

Vláknina

20 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (3 g) Sacharidy (60 g) Tuky (10 g) Vláknina (20 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (3.2 %) Sacharidy (63.8 %) Tuky (22.9 %) Vláknina (10.2 %)

Skořice se nejčastěji vyrábí ze skořicovníku ceylonského a čínského. Jedná se o tropické a subtropické dřeviny vyskytující se hlavně v jihovýchodní Asii. Skořici využívali už staří Egypťané jako léčivo i aromatickou přísadu.

Skořice a zdraví

Podporuje zažívání, pomáhá při průjmech. Silice je díky svým dezinfekčním účinkům přidávána do ústních vod.

Skořice v kuchyni

Nejčastěji je součástí arabské, španělské, portugalské, čínské a asijské kuchyně. V některých pokrmech také ve Střední a Jižní Americe. V Evropské kuchyni je skořice spojená se sladkými pokrmy, v Asii je její využití rozsáhlejší. Přidává se k:
zelenině,
obilovinám,
luštěninám,
masu.
V Číně a Indii se dokonce jako koření využívají její květy.  Oblíbená je ve svařeném vínu, kde ji doplňuje hřebíček. V malém množství lze skořicí aromatizovat ovocné čaje.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.