Kurzy ATAC

Rohlík pšeničný bílý

Kategorie: Obiloviny lepkové / Pečivo

Rohlík pšeničný bílý

Nutriční hodnoty (40 g):

Energie kcal

139 kcal

Energie kJ

580 kJ

Bílkoviny

4 g

Sacharidy

26 g

Tuky

1 g

Vláknina

2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (4 g) Sacharidy (26 g) Tuky (1 g) Vláknina (2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (12.1 %) Sacharidy (78.5 %) Tuky (6.5 %) Vláknina (2.9 %)

Pšeničný rohlík bílý je pekárenský výrobek z pšeničné mouky. Pro jeho výrobu je potřeba moukakvasnice (ve výjimečných případech i kvásek), voda sůl. Pro komerčně vyráběné bílé druhy pečiva je typické použití poměrně širokého spektra různých aditiv, jejichž účelem je prodloužení trvanlivosti produktu a zvýraznění chuti či barvy. Kvalita pečiva se tak odvíjí od způsobu jeho výroby a kvality použitých surovin.

Pšeničný rohlík bílý a zdraví

Pšeničný rohlík je zdrojem lepku, není proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Pšeničný rohlík bílý je zbaven převážné většiny vlákniny. Je proto poměrně dobře stravitelný, má ale vyšší hodnotu glykemického indexu, než jeho celozrnná forma. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.
Je citlivý na skladování, bývá rizikovým zdrojem plísní. Obsah soli u pečiva bývá silně proměnlivý, nikdy není možné jej přesně spočítat. Jedná se o komplikaci především v situacích:
redukce hmotnosti, 
srdečně-cévních chorob,
- poruch funkce ledvin.

Pšeničný rohlík bílý v kuchyni

Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.