Kategorie: Obiloviny lepkové / Pečivo
Energie kcal
139 kcal
Energie kJ
580 kJ
Bílkoviny
4 g
Sacharidy
26 g
Tuky
1 g
Vláknina
2 g
Pšeničný rohlík bílý je pekárenský výrobek z pšeničné mouky. Pro jeho výrobu je potřeba mouka, kvasnice (ve výjimečných případech i kvásek), voda a sůl. Pro komerčně vyráběné bílé druhy pečiva je typické použití poměrně širokého spektra různých aditiv, jejichž účelem je prodloužení trvanlivosti produktu a zvýraznění chuti či barvy. Kvalita pečiva se tak odvíjí od způsobu jeho výroby a kvality použitých surovin.
Pšeničný rohlík je zdrojem lepku, není proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Pšeničný rohlík bílý je zbaven převážné většiny vlákniny. Je proto poměrně dobře stravitelný, má ale vyšší hodnotu glykemického indexu, než jeho celozrnná forma. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Je citlivý na skladování, bývá rizikovým zdrojem plísní. Obsah soli u pečiva bývá silně proměnlivý, nikdy není možné jej přesně spočítat. Jedná se o komplikaci především v situacích:
- redukce hmotnosti,
- srdečně-cévních chorob,
- poruch funkce ledvin.
Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.