Energie kcal
88 kcal
Energie kJ
365 kJ
Bílkoviny
1.6 g
Sacharidy
16 g
Tuky
0.4 g
Vláknina
5 g
Pastinák setý (Pastinaca sativa) je kořenová zelenina hojně pěstovaná v mírném zeměpisném pásmu. Pochází z Blízkého východu a Střední Asie. Tvarem je podobný kořenu petržele.
Pastinák je poměrně bohatým zdrojem draslíku. Působí mírně močopudně a má uvolňující a uklidňující účinky.
Má všestranné využití, podobně jako mrkev nebo petržel. Pastinák je vhodnější konzumovat tepelně upravený, v této podobě je snadněji stravitelný.
V kuchyni se běžně používá do:
- salátů,
- polévek,
- k přílohám,
- k výrobě pomazánek.
Konzumuje se dušený, vařený, pečený i syrový.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.