Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Pastinák čerstvý

Kategorie: Zelenina / Kořenová

Pastinák čerstvý

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

88 kcal

Energie kJ

365 kJ

Bílkoviny

1.6 g

Sacharidy

16 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.6 g) Sacharidy (16 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (7.7 %) Sacharidy (76.7 %) Tuky (4.1 %) Vláknina (11.5 %)

Pastinák setý (Pastinaca sativa) je kořenová zelenina hojně pěstovaná v mírném zeměpisném pásmu. Pochází z Blízkého východu a Střední Asie. Tvarem je podobný kořenu petržele.

Pastinák a zdraví

Pastinák je poměrně bohatým zdrojem draslíku. Působí mírně močopudně a má uvolňující a uklidňující účinky. 

Pastinák v kuchyni

Má všestranné využití, podobně jako mrkev nebo petržel. Pastinák je vhodnější konzumovat tepelně upravený, v této podobě je snadněji stravitelný.
V kuchyni se běžně používá do:
- salátů,
- polévek,
- k přílohám,
-
k výrobě pomazánek
Konzumuje se dušený, vařený, pečený i syrový

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.