Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mouka lněná

Kategorie: Ořechy a semena / Mouky

Mouka lněná

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

347 kcal

Energie kJ

1451 kJ

Bílkoviny

33 g

Sacharidy

8.3 g

Tuky

12 g

Vláknina

33 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (33 g) Sacharidy (8.3 g) Tuky (12 g) Vláknina (33 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (39.8 %) Sacharidy (10 %) Tuky (31.2 %) Vláknina (19 %)

Lněná mouka se vyrábí rozemletím semínek lnu setého (Linum usitatissimum), který pochází původně z Indie a Středomoří. Potenciál této rostliny využívali už ve starověkém Egyptě.

Lněná mouka a zdraví

Lněná mouka je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Je významným zdrojem omega-3 tuků (kyseliny alfa linolenové), které společně s obsaženým draslíkem, vápníkem a hořčíkem mají významný vliv na funkci srdečně-cévního systému a nervové soustavy. Lněná mouka je dále typická vysokým podílem rozpustné vlákniny, která zásadním způsobem ovlivňuje fungování tenkého a tlustého střeva, působí současně jako prevence před zácpami či průjmy. Má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- postižené diabetem, 
- s inzulínovu rezistencí
- v redukčních dietách
Mouka je také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství.

Lněná mouka v kuchyni

Lněná mouka se používá pro výrobu:
moučníků,
dezertů
kaší,
cereálií,
pečiva,
smoothie,
- je možné ji použít jako zahušťovadlo do polévek a omáček.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.