Kategorie: Ořechy a semena / Mouky
Energie kcal
347 kcal
Energie kJ
1451 kJ
Bílkoviny
33 g
Sacharidy
8.3 g
Tuky
12 g
Vláknina
33 g
Lněná mouka se vyrábí rozemletím semínek lnu setého (Linum usitatissimum), který pochází původně z Indie a Středomoří. Potenciál této rostliny využívali už ve starověkém Egyptě.
Lněná mouka je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu.
Je významným zdrojem omega-3 tuků (kyseliny alfa linolenové), které společně s obsaženým draslíkem, vápníkem a hořčíkem mají významný vliv na funkci srdečně-cévního systému a nervové soustavy.
Lněná mouka je dále typická vysokým podílem rozpustné vlákniny, která zásadním způsobem ovlivňuje fungování tenkého a tlustého střeva, působí současně jako prevence před zácpami či průjmy.
Má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- postižené diabetem,
- s inzulínovu rezistencí,
- v redukčních dietách
Mouka je také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství.
Lněná mouka se používá pro výrobu:
- moučníků,
- dezertů,
- kaší,
- cereálií,
- pečiva,
- smoothie,
- je možné ji použít jako zahušťovadlo do polévek a omáček.