Kategorie: Koření a ochucovadla / Džemy a marmelády
Energie kcal
304 kcal
Energie kJ
1269 kJ
Bílkoviny
0.9 g
Sacharidy
70 g
Tuky
0.1 g
Vláknina
3 g
Meruňka je plod meruňky obecné (Prunus armeniaca), která běžně roste v podmínkách mírného pásma. Existuje několik druhů, kde tvar plodů je vesměs stejný, jejich hmotnost se pohybuje od 40 do 150 g, ve zralém stavu mají žlutooranžovou až načervenalou barvu. Původně pochází z Číny.
Meruňková marmeláda se nejčastěji vyrábí ze zralých meruněk, které se zpracovávají v celku, propasírované nebo lisované, dále cukru a želírovacího přípravku (nejčastěji pektinu). Celá směs se uvede do varu a vaří se až do zhoustnutí směsi. Občas se k ochucení přidává i kyselina citrónová, která mj. podporuje tuhnutí hmoty. Obsah cukru i použití želírovacích látek je ale individuální, od toho se mění i nutriční charakteristiky marmelády.
V Evropské unii se pod pojmem marmeláda rozumí produkt, který obsahuje minimálně pětinu podílu citrusových plodů. Kvalita marmelády se vždy odvíjí od zastoupeného podílu ovocné složky, musí být minimálně 35 %. Marmelády, u kterých množství ovoce přesahuje 45 %, se označují jako výběrové.
Při výrobě marmelády se běžně používá cukr. Je sice možné džem připravit i bez jeho přidání, v naprosté většině případlů se tak ale neděje. Energetická hodnota marmelády je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce. To samé platí i o glykemickém indexu, výjimkou jsou situace, kdy se použijí rostlinné formy želírovacích látek obsahující vlákninu, která hodnoty GI snižuje. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Meruňková marmeláda se nejčastěji používá jako ochucovadlo v kombinaci s pečivem a máslem. Bývá i součástí dezertů, je možné ji použít k ochucení kaší.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.