Energie kcal
176 kcal
Energie kJ
734 kJ
Bílkoviny
1.4 g
Sacharidy
38 g
Tuky
0.3 g
Vláknina
4 g
Maniok (též označován jako tapioca nebo yuca) je hlíza manioku jedlého (Manihot esculenta) původně pocházejícího z tropických oblastí Ameriky. Rozlišují se hořké a sladké varianty této plodiny, a to na základě obsahu glykosidů (hořčin). Maniok je základní potravinou pro stovky milionů lidí především v tropických oblastech.
Maniok je bohatým zdrojem polysacharidů. Hlízy mají nízký glykemický index, jsou vhodnou variantou příloh pro diabetiky a jedince s inzulínovou rezistencí. Obsahuje vyšší podíl rozpustných forem vlákniny - je snadno stravitelný, podporuje činnost střevní mikroflóry. Podobně jako jiné druhy zeleniny je i maniok významným zdrojem draslíku, který hraje klíčovou roli pro správné fungování srdečně-cévního systému.
Jejich použití v kuchyni je stejné jako u brambor - nejčastěji jsou základem pro přílohy k hlavním chodům. Připravovat je můžeme:
- v páře,
- ve vodě,
- péct,
- restovat,
- grilovat,
- smažit.
Běžně se ppřipravují pr sladkou kuchyni, jsou ale i častou součástí sladkých receptů. Z manioku se vyrábí mouka (tapioka), která se používá jako základ pro slané i sladké pokrmy.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.