Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Maniok hlíza

Kategorie: Zelenina / Kořenová

Maniok hlíza

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

176 kcal

Energie kJ

734 kJ

Bílkoviny

1.4 g

Sacharidy

38 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.4 g) Sacharidy (38 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (3.3 %) Sacharidy (90.6 %) Tuky (1.5 %) Vláknina (4.6 %)

Maniok (též označován jako tapioca nebo yuca) je hlíza manioku jedlého (Manihot esculenta) původně pocházejícího z tropických oblastí Ameriky. Rozlišují se hořké a sladké varianty této plodiny, a to na základě obsahu glykosidů (hořčin). Maniok je základní potravinou pro stovky milionů lidí především v tropických oblastech. 

Maniok a zdraví

Maniok je bohatým zdrojem polysacharidů. Hlízy mají nízký glykemický index, jsou vhodnou variantou příloh pro diabetiky a jedince s inzulínovou rezistencí. Obsahuje vyšší podíl rozpustných forem vlákniny - je snadno stravitelný, podporuje činnost střevní mikroflóry. Podobně jako jiné druhy zeleniny je i maniok významným zdrojem draslíku, který hraje klíčovou roli pro správné fungování srdečně-cévního systému.

Maniok v kuchyni

Jejich použití v kuchyni je stejné jako u brambor - nejčastěji jsou základem pro přílohy k hlavním chodům. Připravovat je můžeme:
- v páře,
- ve vodě
péct,
restovat,
grilovat,
smažit.
Běžně se ppřipravují pr sladkou kuchyni, jsou ale i častou součástí sladkých receptů. Z manioku se vyrábí mouka (tapioka), která se používá jako základ pro slané i sladké pokrmy.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.