Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Kvásek ječný

Kategorie: Obiloviny lepkové / Fermentované

Kvásek ječný

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

307 kcal

Energie kJ

1282 kJ

Bílkoviny

11.7 g

Sacharidy

56.7 g

Tuky

1.7 g

Vláknina

2.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (11.7 g) Sacharidy (56.7 g) Tuky (1.7 g) Vláknina (2.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (16 %) Sacharidy (77.4 %) Tuky (5 %) Vláknina (1.6 %)

Ječný kvásek je produkt vyráběný z ječné mouky vody. Při pokojové teplotě (25-30 °C) dochází díky mikroorganismům přítomným na povrchu zrn a ve vzduchu k fermentaci (kvašení). Jedná se o proces přeměny makroživin - nejvíce sacharidů - kdy výsledkem je potravina, která je energeticky chudšínutričně bohatší a snadněji stravitelná. Používá se k výrobě kváskového pečiva.

Ječný kvásek a zdraví

Ječný kvásek obsahuje desítky různých kultur (mikroorganismů), které skrze kvasné (fermentační) pochody mění strukturu makroživin - snižuje se podíl sacharidů, dochází k rozkladu (hydrolýze) bílkovin. Fermentace startuje procesy, které snižují podíl některých antinutričních látek v mouce, zlepšuje se tak i využitelnost minerálních látek z potraviny. Ječný kvásek je zdrojem lepku, není proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Hodnota jeho glykemického indexu je střední. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.

Ječný kvásek v kuchyni

Kvásek se používá se jako základ pro výrobu:
chleba,
rohlíků,
toastů,
loupáků,
mazanců,
vek,
buchet,
koláčů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.