Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Křen čerstvý

Kategorie: Zelenina / Kořenová

Křen čerstvý

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

87 kcal

Energie kJ

360 kJ

Bílkoviny

2 g

Sacharidy

16 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

3.6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2 g) Sacharidy (16 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (3.6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (9.7 %) Sacharidy (77.7 %) Tuky (4.2 %) Vláknina (8.4 %)

Křen je kořen křene selského (Armoracia rusticana), který je typický velmi ostrou a palčivou chutí. Původně pochází z východní Asie.

Křen a zdraví

Křen obsahuje vysokou koncentraci hořčičných silic, které způsobují intenzivně ostrou chuť této zeleniny. Má velmi výrazné antibakteriální účinky, stimuluje proces trávení. Je poměrně bohatým zdrojem vitamínu C, pyšní se tedy i antioxidačními účinky. Je významným zdrojem draslíku, množství tohoto prvku ale převyšuje sodík. Tyto poměry mají výrazný vliv na funkci srdečně-cévního i lymfatického systému.

Křen v kuchyni

Křen se v kuchyni používá podobným způsobem jako ostatní druhy kořenové zeleniny, z důvodu ostré chuti ale většinou jen v malých množstvích.
Konzumuje se syrový i tepelně upravovený - je možné jej vařit, dusit, péct. Používá se jako součást: 
- zeleninových obloh,
- salátů,
- polévek,
- vývarů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.