Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Energie kcal
460 kcal
Energie kJ
1922 kJ
Bílkoviny
12 g
Sacharidy
50 g
Tuky
20 g
Vláknina
10 g
Koriandr setý je rostlina příbuzná kmínu, kopru a anýzu. Jako koření se používají jak čerstvé lístky, tak i sušené plody (celé nebo mleté). Zralé plody mají příjemné aroma, nasládlou a palčivou chuť, listy nasládlou chuť nemají. Silice koriandru má kořenitou a dřevitou vůni. Pochází ze západní Asie a Středomoří, pěstuje se v teplejších oblastech Evropy a v přední Asii.
Koriandr příznivě ovlivňuje trávení, jelikož podporuje tvorbu žaludeční šťávy a také zvyšuje chuť k jídlu.
Čaj pomáhá při bolestech břicha, nadýmání či pocitu plnosti.
Obklady se používají při revmatických potížích kloubů.
Pomáhá při revmatu, zklidňuje organismus, má protikřečové, antibakteriální a protinadýmavé účinky.
Listy a semena se používají zejména v asijské kuchyni, je také nezbytnou přísadou kari. Koření je oblíbené v indické, anglické, německé kuchyni či latinskoamerické a gruzínské kuchyni.
Lístky se používají také:
- do polévek,
- k salátům,
- do zeleninových pokrmů,
- k nakládání hub a zeleniny.
Hodí se téměř ke všem druhům masa:
- kuřecímu,
- jehněčímu,
- hovězímu,
- vepřovému,
- rybám.
Používá se také při uzení masa.
Díky své nasládlé chuti se přidává do cukrovinek, sušenek, pečiva a likérů.
Čerstvé lístky jsou neodmyslitelnou součástí salsy, která je vhodná k většině druhů masa.