Kurzy ATAC

Koriandr list sušený

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Koriandr list sušený

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

460 kcal

Energie kJ

1922 kJ

Bílkoviny

12 g

Sacharidy

50 g

Tuky

20 g

Vláknina

10 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (12 g) Sacharidy (50 g) Tuky (20 g) Vláknina (10 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (10.9 %) Sacharidy (45.5 %) Tuky (39.2 %) Vláknina (4.4 %)

Koriandr setý je rostlina příbuzná kmínu, kopru a anýzu. Jako koření se používají jak čerstvé lístky, tak i sušené plody (celé nebo mleté). Zralé plody mají příjemné aroma, nasládlou a palčivou chuť, listy nasládlou chuť nemají. Silice koriandru má kořenitou a dřevitou vůni. Pochází ze západní Asie a Středomoří, pěstuje se v teplejších oblastech Evropy a v přední Asii. 

Koriandr a zdraví

Koriandr příznivě ovlivňuje trávení, jelikož podporuje tvorbu žaludeční šťávy a také zvyšuje chuť k jídlu.
Čaj pomáhá při bolestech břicha, nadýmání či pocitu plnosti.
Obklady se používají při revmatických potížích kloubů.  
Pomáhá při revmatu, zklidňuje organismus, má protikřečové, antibakteriální a protinadýmavé účinky. 

Koriandr v kuchyni 

Listy a semena se používají zejména v asijské kuchyni, je také nezbytnou přísadou kari. Koření je oblíbené v indické, anglické, německé kuchyni či latinskoamerické a gruzínské kuchyni.
Lístky se používají také:
- do
polévek,
- k 
salátům,
- do 
zeleninových pokrmů, 
- k 
nakládání hub a zeleniny.
Hodí se téměř ke všem druhům
masa:
- kuřecímu, 
- jehněčímu,
- hovězímu,
- vepřovému, 
- rybám.
Používá se také při
uzení masa.
Díky své nasládlé chuti se přidává do
cukrovinek, sušenek, pečiva a likérů.
Čerstvé lístky jsou neodmyslitelnou součástí
salsy, která je vhodná k většině druhů masa.