Kurzy ATAC

Kaše ovesná

Kategorie: Obiloviny lepkové / Kaše

Kaše ovesná

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

419 kcal

Energie kJ

1751 kJ

Bílkoviny

8 g

Sacharidy

72 g

Tuky

8 g

Vláknina

6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (8 g) Sacharidy (72 g) Tuky (8 g) Vláknina (6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (8 %) Sacharidy (71.9 %) Tuky (17.2 %) Vláknina (2.9 %)

Ovesná kaše je typický snídaňový pokrm. Základem složení jsou celé nebo drcené ovesné vločky.

Ovesná kaše a zdraví

Kaše je zdrojem lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Ovesná kaše je dobrým zdrojem vlákniny, v tomto směru má u zdravých jedinců pozitivní vliv na střevní trakt.
Zajímavým přínosem je i obsah beta glukanů, které mají pozitivní vliv na imunitní systém.
Kaše má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Většina komerčně produkovaných kaší jsou směsí vloček a řady dalších surovin. Jejich největší nevýhodou je vyšší hodnota glykemického indexu i nálože a problematická kvalita některých zastoupených surovin, nejčastěji ořechů, semen a sladidel. 

Ovesná kaše v kuchyni

Kaši je možné připravit ve sladké i slané variantě, mnohem častější jsou ale sladké formy. Na základ kaše jsou potřeba mírně solené ovesné vločky s přídavkem cukru, které se zalijí horkým mlékem či vodou a nechají se odstát.
Kaše se běžně ochucují přidáním:
ovoce,
- ořechů,
- semínek,
- medu,
- sirupů,
- skořice,
- čokolády.