Kategorie: Obiloviny lepkové / Kaše
Energie kcal
419 kcal
Energie kJ
1751 kJ
Bílkoviny
8 g
Sacharidy
72 g
Tuky
8 g
Vláknina
6 g
Ovesná kaše je typický snídaňový pokrm. Základem složení jsou celé nebo drcené ovesné vločky.
Kaše je zdrojem lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Ovesná kaše je dobrým zdrojem vlákniny, v tomto směru má u zdravých jedinců pozitivní vliv na střevní trakt.
Zajímavým přínosem je i obsah beta glukanů, které mají pozitivní vliv na imunitní systém. Kaše má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Většina komerčně produkovaných kaší jsou směsí vloček a řady dalších surovin. Jejich největší nevýhodou je vyšší hodnota glykemického indexu i nálože a problematická kvalita některých zastoupených surovin, nejčastěji ořechů, semen a sladidel.
Kaši je možné připravit ve sladké i slané variantě, mnohem častější jsou ale sladké formy. Na základ kaše jsou potřeba mírně solené ovesné vločky s přídavkem cukru, které se zalijí horkým mlékem či vodou a nechají se odstát.
Kaše se běžně ochucují přidáním:
- ovoce,
- ořechů,
- semínek,
- medu,
- sirupů,
- skořice,
- čokolády.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.