Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Ječný bulgur

Kategorie: Obiloviny lepkové / Zrna

Ječný bulgur

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

385 kcal

Energie kJ

1611 kJ

Bílkoviny

8 g

Sacharidy

75 g

Tuky

2 g

Vláknina

10 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (8 g) Sacharidy (75 g) Tuky (2 g) Vláknina (10 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (8.7 %) Sacharidy (81.4 %) Tuky (4.7 %) Vláknina (5.2 %)

Ječný bulgur je označení pro naklíčená, usušená, nahrubo rozemletá a předvařená zrna ječmene (Hordeum). Bulgur má svůj původ ve Středomoří, na Středním východě, v Turecku a v Indii. Dnes je oblíbeným a tradičním pokrmem převážně na Blízkém východě. Má příjemnou obilnou vůni a mírně oříškovou chuť.  

Ječný bulgur a zdraví

Ječný bulgur je zdrojem lepku, není proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivostí či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Je dobrým zdrojem vlákniny, v tomto směru má u zdravých jedinců pozitivní vliv na střevní trakt. Bulgur má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Ječný bulgur v kuchyni

Bulgur je již předvařený, jeho použití v kuchyni je tedy snadné a časově nenáročné. Může se povařit, ale stačí jej zalít horkou vodou a pod pokličkou nechat nabobtnat. Bulgur je známý díky svému uplatnění v libanonském salátu tabbouleh či v jídlech jako pilaf nebo falafel. V jiných kuchyních se používá jako:
příloha,
- do karbanátků,
- do polévek,
- jako základ rizota či salátů.  

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.