Kategorie: Ořechy a semena / Semena
Energie kcal
456 kcal
Energie kJ
1906 kJ
Bílkoviny
28 g
Sacharidy
10 g
Tuky
28.5 g
Vláknina
20 g
Je to jedno z nejstarších a nejpoužívanějších koření. Číňané ho používali již před tisíci lety a v antickém Řecku bylo součástí každodenního vaření. První zmínku o léčivých účincích hořčičného semínka nacházíme v Hippokratových spisech, kde je spojováno s úlevou svalů. Římané ho využívali k nakládání zeleniny. Všeobecně pochází ze Středomoří. Plodem této rostliny (Sinapis) jsou tzv. šešule, ve kterých se vytváří semena.
Naředěný éterický olej hořčice má zklidňující účinky podobné masti či obkladu. Glykosidy podporují v organismu vstřebávání minerálních látek a působí na peristaltiku. Semínka jsou bohatým zdrojem sodíku, který má vliv na funkci srdečně-cévního systému a metabolismus vody v těle.
Semena mají nízkou hodnotu glykemického indexu, což je důležitá informace především pro lidi:
- postižené diabetem,
- s inzulínovu rezistencí,
- v redukčních dietách.
Jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství.
V Indii se hořčičné semeno smaží v ghí (v přepuštěném másle) do té doby, než začnou semena praskat a vypouštět ořechovou příchuť. Takovéto ghí se využívá jako dochucovadlo pro jiné indické pokrmy. Dnes se také hořčice nejvíce pěstuje v Indii. Po celém světě jsou využívány různé druhy hořčicových past. Například:
- hořčice bordeaux (z černých semen a nekvašeného vína),
- hořčice dijon,
- francouzská hořčice,
- anglická hořčice (velice ostrá),
- německá hořčice (jemná),
- hořčice meaux (křupavá).
Často se podává k uzeninám nebo masu. Hořčičný prášek se také používá k ochucení omáček ke grilování nebo u přípravy jiných kořenících směsí. Ve výrobě majonéz a jiných salátových dresinků působí jako emulgátor.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.