Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Vápenatá sůl kyseliny inosinové, bezbarvý nebo bílý krystalický prášek bez vůně, charakteristické chuti.
V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Používá se mnohem méně než inosinan sodný. Protože je poměrně drahá, dává se do směsi zejména s levným glutamanem sodným nebo kyselinou glutamovou. Dokáže upravit jak slané, tak sladké chuti a jejich kombinace. Navíc potlačuje nežádoucí chuti. Bývá složkou kořenících směsí, instantních polévek, omáček, masných výrobků a uzenin, konzervovaných potravin. Je součástí aromat (snacky, smažené brambůrky).
Inosinan vápenatý se vyrábí z masa jatečních zvířat nebo ze sušených ryb.
U této látky nebyly jednoznačně prokázány nežádoucí účinky, avšak u citlivých osob může způsobovat její nízkou snášenlivost. Inosinany mohou zvyšovat koncentraci kyseliny močové v tkáních, krevní plazmě a moči. Lidé náchylní k problémům s ledvinami, močovým ústrojím nebo s dnou by se proto měli těmto přísadám vyhýbat. Přísada je také nevhodná pro astmatiky. Inosinan vápenatý může způsobit alergické reakce a být skrytým zdrojem glutamanů. Přísada je nevhodná pro děti.
V České republice (celé EU) se inosinan vápenatý smí používat v omezeném množství v potravinách obecně s výjimkou nealkoholických nápojů. V kořenících směsích se smí používat neomezeně. V USA není používání této přísady pravděpodobně povoleno.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.